V kanceláři a v autě mezi dceřinými sportovišti se chystá na start Volkswagen Maratonu Praha olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová. „Na rodinném běhu nemůžeme s Luckou chybět,“ usmívá se.

Jak se připravujete, jaká je forma?

Nic speciálního neprobíhá. Ty čtyři kilometry musí už i Lucka uběhnout ze svého běžného tréninku tenisu a dalších sportů, je jí jedenáct. Skoro každý den je v zátěži, já to stihnu tak dvakrát třikrát týdně si jít zaběhat. Už mi ale dvakrát vyhrožovala, že jestli ji nedovolím se na trati na chvilku zastavit, že se mnou už příště nepoběží. Minule ji trochu píchalo, ale ví, že se mnou nepoleví. Když máte startovní číslo, tak se maká.

Tedy ambice? Vyzýváte rodinné formace kamarádů či bývalých sportovců?

Tady ne. Atmosféra rodinného běhu je proto tak neopakovatelná, že se nezávodí za každou cenu, spíš se užívá kulisa města, lidi podél trati. Přijdu a proběhnu se. Odpadají stresy s očekáváním, složitou přípravou. Užili jsme si to už čtyřikrát a vždycky se nám to moc líbilo.

Letos se chystáte absolvovat všechny rodinné běhy seriálu RunCzech, že?

Moc se těšíme hlavně do Karlových Varů, kde jsme spolu byli jednou na Mezinárodním filmovém festivalu. Lucka si chce prohlédnout i jiná zákoutí. Taky České Budějovice nás lákají, tam jsme tak trochu skoro doma (pochází z jihočeského Písku, pozn. red.). Ale hezké to bude jistě i jinde, nechci opomenout ani Olomouc nebo Ústí nad Labem.

Maraton je běžecká meta. Ale vy sama jste v době aktivní lyžařské kariéry ani regulérní půlmaraton neběžela, že? Neláká vás?

Teď mám takové drobné bolístky, které mě limitují a taky jsem přislíbila účast ve čtyřdenním bikovém etapáku v Dolomitech, takže musím trénovat i na kole. Běžecky mi dříve nejvíc vyhovovaly tratě mezi patnáctistovkou a třemi kilometry, v nich jsem byla dobrá tempově vytrvalá. Ale běhala jsem víc v terénu nebo s holemi do kopce. Tu vzdálenost 21 kilometrů jsem určitě taky uběhla, ale ne v závodě po silnici, to máte pravdu.

Na jaký čas byste si troufla po krátké přípravě nyní?

Myslím, že bych se ještě za relativně krátkou dobu dokázala slušně připravit. A čas? Tempo 4:20 na kilák bych dát měla, kolik to vychází? Nějak lehce přes 1:30 asi, že jo. Ale kdy se to podaří, to teď nemůžu přesně říct.