Běhání a charita spolu souvisí, i když se to na první pohled nezdá. Přesvědčují nás o tom maratony a běžecké akce po celém světě. Běhání pro dobrou věc je u nás zatím v plenkách, ale pomalu si získává stále více příznivců.

I organizátoři RunCzech se snaží přispět k rozkvětu charitativního běhání. Jubilejního 20. ročníku Volkswagen Maratonu Praha se učastní 1 426 běžců, kteří se rozhodli běžet pro dobrou věc a dodat svému běhu další rozměr.

Téměř 500 „dobroběžců“ běží ve žlutých tričkách za organizaci Světlo pro svět, která věnuje zisk z prodeje startovních čísel na projekty oftalmologické péče v Africe. Zdeněk Kolman, jeden z dobroběžců pro Světlo pro svět, k tomu říká: „Misí dobroběžce je šířit nakažlivý postoj – běhám a potřebuji vyjádřit, že běhání nekončí mým dobrým pocitem z pohybové aktivity, ale že tím mohu pomoci i ostatním“. Za Světlo pro Svět běží také Aleš Příborský, nevidomý běžec z Olomouce, který má na trase svého vlastního vodiče – v tomto případě vodičku Jitku Dostálovou.

Volkswagen Maratonu Praha se účastní i štafeta transplantovaných sportovců, nad kterou převzala patronát Nadace Karla Pavlíka. Na start se postaví čtyři sportovci (Martin Turek, Libor Malínský, Václav Burda a Vojtěch Koudelka), ale ve skutečnosti jich poběží osm. Jak je to možné? V každém z běžců totiž tepe orgán dalšího člověka. Neznámého dárce, který jim zachránil život.

Další maratonská štafeta vaše fandění v ulicích neuslyší, ale rozhodně podporu velmi ocení. Jedná se o štafetu neslyšících, kteří běží na podporu Agentury pro neslyšící, která již dlouhodobě pomáhá vyjít neslyšícím z izolace a zapojit je do běžného života. A uběhnout maraton je přeci běžná věc!

Zapomenout bychom také neměli na organizaci Running with those that can´t, která dovoluje handicapovaným dětem být součástí běžeckého závodu a jeho jedinečné atmosféry. I letos vozíky s dětmi a nadšeným doprovodem nebudou na trati chybět.

K aktivitám podporujícím dobrou věc se přidal i Birrel. U příležitosti 20. ročníku Volkswagen Maratonu Praha vyrobil limitovaná edice sklenic na nealko pivo Birrel s podpisem legendárního keňského běžce Patricka Makau. Sklenic je přesně 958, tedy stejně jako byl počet běžců na prvním maratonu v roce 1995. Celý výtěžek z jejich prodeje půjde na projekt Czech Marathon Hopes, jehož cílem je vychovat elitní české maratónce. Cena jedné sklenice je 99 Kč a v prodeji budou na veletrhu Sport Expo od 8. do 10.5.

Všem běžcům budeme 11. května držet palce – pro nás je každý vítěz!