Vlna zájmu o Mattoni 1/2Maraton Olomouc je snad nezastavitelná. S více než třítýdenním předstihem byla opět vyčerpána kapacita 5000 startovních čísel, přestože jejich počet se oproti loňsku navýšil o 1500. Poslední naděje získat místo na startu je prostřednictvím podpory partnerských charitativních organizací RunCzech běžecké ligy.

Přímo na půlmaratonské trati se tady 21. června objeví 5000 běžců, dalších 2300 jich bude v České dráhy rodinném běhu na 3 km – tam ještě zbývá možnost přihlášek. Trasa půlmaratonu se oproti loňsku změnila tak, aby zvládla zvýšený počet běžců a vede více z města směrem k severu. Start i cíl zůstávají na Horním náměstí pod orlojem.

„Těší nás obrovský zájem a věříme, že běžcům nabídneme perfektní organizaci a skvělý zážitek. Registraci na ročník 2015 plánujeme pro Olomouc otevřít již v létě,“ říká Václav Skřivánek, ředitel závodů RunCzech běžecké ligy.

Už teď se do Mattoni 1/2Maratonu Olomouc zaregistrovalo 203 běžců, kteří poběží pro dobrou věc. Tedy svoji účastí i platbou startovného přispívají na podporu vybrané charitativní organizace. „Z tohoto pohledu máme v Olomouci nejúspěšnější regionální závod z celé RunCzech běžecké ligy. Máme velkou radost, že se do projektu Běh pro dobrou věc zapojují i místní organizace,“ říká Karolína Zelenková, projektová manažerka týmu RunCzech.

Na startu se tak objeví běžci spojení s deseti charitativními organizacemi. Pět z nich sídlí přímo v Olomouci. P-Centrum poskytuje služby z oblasti prevence, péči o rodinu s dětmi a léčbu i dolečování závislosti na alkoholu. Rodinné centrum Heřmánek se věnuje pomoci rodičovství a slaďování profesního a rodinného života. Společnost pro ranou péči se stará o děti s postižením pro děti do sedmi let. Spolek Trend vozíčkářů založili a spravují sami vozíčkáři. A Šance Olomouc pomáhá pacientům protinádorové léčby Dětské kliniky Fakultní nemocnice ve městě.

V předvečer půlmaratonu, tedy v pátek 20. června se bude konat nultý ročník Olomoucké vozíčkářské štafety, jejímž cílem je spojit dva světy v jeden. V pátek od 13 do 17 hodin se ve Smetanových sadech vedle pavilonu A bude závodit, debatovat i zkoušet jízda na vozíčku pro handicapované.

„Chceme pomocí této unikátní akce vytvořit co největší společnou štafetu zdravých a handicapovaných lidí a tím nejen tady vytvořit pouto solidarity, vzájemného sdílení a ohleduplnosti,“ dodává Marie Milarová, koordinátorka Olomoucké vozíčkářské štafety.

U ní se můžete ještě přihlásit na telefonu 606 240 731, na mailu: majastafeta@seznam.cz nebo na facebooku Trendu vozíčkářů.