Run to the Hills. Krupička na Sněžníku utekl všem

Dechberoucí zážitky, a to doslova, připravil oproti loňsku téměř dvojnásobně narostlému závodnímu poli, druhý český díl Salomon Trail Running Cupu. Téměř 31 km z Dolní Moravy na Králický Sněžník a zpět vidělo jednoznačný triumf Roberta Krupičky.

„Tohle je můj terén, tady se cítím jako doma,“ rozplýval se v cíli nejlepší český vrchař, který žije ve zdejším kraji. Více než polovina trati vedla v technicky náročném profilu mezi kameny a kořeny, ovšem celá byla „běhatelná“ včetně kopců.

Krupička ještě před startem zvažoval, zda nastoupí. „Ale nakonec jsem se rozhodl pro test kotníku. Dva týdny jsem odpočíval a teď šlo to buď a nebo!,“ uvažoval. Na vrchařskou kvalifikaci nemusel, neboť má pro reprezentaci divokou kartu. A stav těla i výkon na Sněžníku ho nadchnul. O téměř dvacet minut překonal loňský čas Karla Axmanna. Ten skončil letos pátý. Ale nutno poznamenat, že trať byla nyní tvrdší a rychlejší.

„Běžel jsem celé sám jako velmi rychlý trénink. Dal jsem si dost, nešetřil jsem to, jsem spokojený,“ dodal Krupička, který nastoupil v barvách Salomon teamu. Daleko za sebou nechal Jana Mrázka (osm a půl minuty!), Ondru Horáka i nejlepšího skyrunnera Jana Zemaníka.

Mezi ženami vyhrála 38letá Marie Delingerová, která se k závodům vrátila po mateřské dovolené. „Běželo se mi pěkně. Neměla jsem srovnání se soupeřkami a chlapy neznám. Držela jsem sis voje tempo, všechny kopce nahoru jsem cupitala, nechtěla jsem chůzí s rukama na kolenou vypadnout z rytmu. Víc mi daly zabrat seběhy, ty neumím, proto ani nemám šanci na mistrovství Evropy nahoru – dolů,“ říkala 24. v absolutním pořadí.

Bohaté zážitky si však odvezli domů všichni, kdož doběhli do cíle. Ideální počasí – teplo, avšak na hřebeni svěží vzduch, k tomu nádherné majestátní výhledy – zasloužená odměna za výběh kopců. První stoupání mělo skoro 12 km, pak se běželo po hřebeni přes kořeny a slatě ve výšce okolo 1300 metrů, těsně pod vrcholem trať zahnula zprudka dolů kamenným korytem. Dole mírně klesající cesta podél říčky, tam už se to dalo znovu rozbalit. Na 26. km ještě dva km nepříjemného stoupání. A pak po vrstevnici do cíle – opět se to dalo „řezat“, pokud jste však uchránili rozbité nohy z horních pasáží od křečí.

Organizace byla perfektní. Označený každý kilometr, ovšem oranžovým ekologickým sprejem. Žádné papírky! Všichni běžci si obaly od gelů a tyčinek snesli v kapsičkách dolů. A tři občerstvovačky se rychle brzy vyklidily.

Sktečný zážitek, parádní trail, který odstartovaly ryčné kytary kapely Iron Maiden a skladby Run to the Hills o útěku Indiánů za svobodou – zde dílo DJ Stoupy. Celý den nenuceně a zdatně moderoval olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta, který má v nedalekých Štítech svůj Akrobat park. A relax přineslo i luxusní zázemí wellnes centra hotelu Vista, který nabídl účastníkům i slevy na ubytování. Parádní den!

Salomon Trail Running Cup pokračuje exkluzívní premiérou City trailu v Praze na Petříně, poslední sobotu školního roku 29. června.

Výsledky