V sobotu se konal již 33.ročník jednoho z nejoblíbenějších běhů ve Zlínském kraji a to Zlínské lesní hodinovky.

Terénní jednokilometrový dlouhý okruh je znám svým příjemným profilem a proto i hobby běžcům nabízí možnost vystřihnout kvalitní výsledek za 60 minut času závodu.

Letošní akce nabídla oproti předchozím ročníkům dvě novinky. Jako je dnes již běžným standardem, dětské běhy přinesly veselí a další stupeň urputné soutěživosti do závodního dopoledne.

Druhou novinkou byl charitativní motiv pořadatele Běhy Zlín, který ve spolupráci s hlavním partnerem Taš-Stappou vyhlásil, že za každý odběhnutý kilometr v hlavním závodu, věnují do pokladny Integrovanému centru Slunečnice Zlín 5,–Kč. Ta na oplátku nabídla kompletní catering celé akce. Toto centrum dlouhodobě působí v začleňování mentálně postižených do běžného života ve Zlínském kraji.

Dvojnásobek proti loňsku

Účast na letošní hodinovce příjemně překvapila a na start závodu se v 10 hodin postavilo bezmála 125 běžců, což bylo oproti loňsku bezmála dvakrát tolik.

V pelotonu běžců se sešla opravdu regionální špička v čele se Svatoplukem Janečkou nebo Přemou Žaludkem.

O start závodu se postaral sám primátor Zlína Miroslav Adámek, který neskrýval, že má místní zlínské pahorky také velmi v oblibě.

Tempo velmi kvalitní

I když matador zlínského běhu Jirka Prokop varoval několikrát celé pole závodníků, aby si síly pro celý závod dobře rozložili, již od startovního výstřelu se běželo tempo furioso a někteří postupně ještě přidávali.

Na čele se usídlili již ostřílení vlčáci místních luhů a hájů Žaludek a Janečka, kterým se statečně pokoušel sekundovat Jiří Petr mladší.

Tato trojice to spolu dotáhla až do posledních minut, ve kterých nasadil Svaťa Janečka do trháku, svým sokům odběhl o cca 300m a toto vedení si udržel do zvuku sirény ukončující hodinovou dobu závodu.

Konečné pořadí v cíli bylo tedy Janečka 17,3 km, Jiří Petr ml. 16,98 km, Žaludek 16,71 km.

V ženách si nejlépe vedla Jana Žaludková 14,45 km, následována Ladou Vaněčkovou 13,16 km a Zuzanou Kadlčákovou 12,60 km.

Příjemné dopoledne, příjemný běh

Ve tvářích odcházejících běžců i jejich doprovodů byla čitelná spokojenost se sobotním dopolednem po všech stránkách a vybraná částka pro Slunečnici ve výši bezmála 15 tisíc korun byla zlatou hřejivou třešničkou celého dne.

Foto 159× – Veronika Šubínová

Web pořadatele