Nejstarší syn Janko v podobě dřevěné plastiky portáše, strážce hor, přibyl do rodinky na sjezdovce Opálená v Pstruží nad Čeladnou. Právě okolo nich se vydají běžci do pátého ročníku Beskydské patnáctky. Pátého českého dílu letošního Salomon Trail Running Cupu. Už příští sobotu ve 14 hodin!

„Skoro jsme zrušili asfalt, zbyl asi jen kilometr. Zbytek vedeme po lesních a šotolinových cestách,“ hlásí radostně ředitel závodu Petr Mikeska, který zareagoval na loňská přání účastníků. Jinak má jeho podnik téměř všechno – náročné profily, panoramatické výhledy do krajiny i bohatou účast běžců všech úrovní včetně absolutních špiček. Kdyby se mu tak ještě podařilo vyčarovat loňské nádherné počasí!

Drsná trať načne stoupáním do sjezdovky, pak spadne dolů do lázní a odtud znovu vzhůru až do téměř tisíce metrů nad mořem na Skalku a do sedla Ondřejníka. Převýšení 650 metrů na zhruba třech kilometrech! „Teď půjdeme ještě kousíček nahoru, následuje kratší seběh, ale zůstaneme na nezpevněném povrchu,“ popisuje šéf. Pak už se totiž jen pozvolna klesá a traverzuje zpět do jeho ski areálu.

Mezi už stovkou přihlášených je i nadupaný skyrunner Jan Zemaník, který by rád vyzval loňského vítěze Roberta Krupičku a spolu sltačili traťový rekord ještě víc pod hodinu. Chystá se i předchozí držitel nejlepšího času Andrzej Dlugosz z Polska a další.

Padne účastnické maximum téměř tří stovek běžců? „Děláme i nábory na školách, dětský závod měl vždycky úspěch,“ pochlubí se organizátor. Na cenách nabízí 16 200 Kč rozdělených do všech věkových kategorií, k tomu prémie starostů, slušné věcné ceny a pobyty pro rodiny v Beskydech. Báječnou atmosféru s vydatnou kuchyní, letos posílenou i čajovnou na startu, považuje za samozřejmost.

Beskydská patnáctka startuje podzimní blok Salomon Trail Running Cupu, do jehož portfolia patří oceněný nejlepší běh jarní sezony City Trail Praha. Seriál pokračuje hned týden na to Lesním během v Říčanech u Prahy a vyvrcholí 2. listopadu malebným Během přes golfové jamky na hřišti v Praze-Motole, který by jako by vypadl z obrazů Tomáše Bíma.

Video z nové trati i přihlášky najdete na www.strc.cz