Třetí letošní etapy Lysacupu se zúčastnilo 317 běžců a had barevných závodníků stoupajících po asfaltové cestě k Mazáckým skalám by se dal přirovnat jedině ke stejně nažhaveným lidem přešlapujících ve frontách v právě otvíraném novém nákupním středisku ve Frýdku-Místku. Každý si v sobotu přišel na svoje, závodníky přivítalo větrné počasí, ale sucho. Novinkou byla malá změna trasy nad Butořankou, která byla způsobena posunutím červené turistické značky. Další nepříjemností, se kterou se pod vrcholem Lysé hory museli běžci poprat, byl nově budovaný kamenný chodníček, který bohužel nahrazuje krásný technický úsek.

Oproti minulým etapám na startu chybělo několik jmen z čela výsledkové listiny (Maceček, Holiš, Ketner), ale plnohodnotně je v trápení Tomáše Lichého (Splašení goroli) zastoupili Ondra Horák (AVA), Jan Polášek (MH Bike – někdy prostě musíš) a Rastislav Galovič ze Slovenska (Rajec). V prvních dvou a půl kilometrech vedoucích po asfaltové cestě se Lichému snažil sekundovat Jiří Pytlík (Jump sport), který však přecenil své síly a v druhé polovině závodu začal výrazně ztrácet. Nepříjemnosti se nevyhnuly ani ikoně a pořadateli Lysacupu Petru Hudečkovi ((mo)mentálně Opavské dupy), který musel asi kilometr pod vrcholem žadonit turisty o kapesníčky, aby se v lese mohl rychle odlehčit.

Na vrchol doběhl ze všech nejdřív Tomáš Lichý (41:14), následovaný Horákem (42:06) a Poláškem (42:18). V ženách si prvenství pohlídala Denisa Krejčiříková (52:02) následovaná svou sestrou Ivonou (52:59, obě VZS Ostrava). „Vůbec to není ono. Nemůžu pořádně trénovat. Přes týden úplně minimálně a pak běžím jen Lysacup. Pořád mám problémy s patou,“ vysvětlovala po závodě svoje rozpoložení vítězka. Je pravdou, že v minulém roce porážela své soupeřky rozdílem třídy. Třetí doběhla Andrea Krstevová (54:16, Pearl iZUMi) a všichni jsou napjatí, kdy konečně dokáže narušit nadvládu Krejčiříkových.

Lysacup je svou kamarádskou atmosférou a pojetím unikátním závodem. Mezi jednu ze specialit patří velké množství kategorií. Napínavý souboj se letos odehrává v kategorii pro běžce nad 200 liber (90 kg). Zatímco v minulých letech drtil všechny své soupeře Zdeněk Pácha (Olympáci), letos už byl dvakrát poražen vycházející hvězdou této kategorie Štěpánem Knapíkem (54:15, X-Trail Orlová). „Ten začátek byl krutý, ale běžecký, takže to šlo. Příští týden je mistrovská etapa z Janovic a pokud bude v naší kategorii jako první cena pivo nebo klobásy, tak tam nechám všechno!,“ řekl po závodě s trochou nadsázky Knapík. V týmové soutěži si prvenství znovu pohlídali Splašení goroli (1. Lichý, 16. Gaura, 22. Žajdlík), Jump sport skončil druhý (6. Pytlík, 7. Otevřel, 30. Škrabánek) a třetí místo uhájil tým Pearl iZUMi (8. Ondruch, 13. Pokorný, 20. Kokošek).

Výsledky

Foto 233× – jindrich1950