Několik let se již věnuji sportu, který mně pomalu přivedl k pravidelnému běhání a díky kterému jsem lépe poznala přírodu a kulturní památky ČR.

Tento outdoorový sportovní závod je terénní běh v délce od 2 do 6 kilometrů podle věkových kategorií a účastní se ho především děti. Trať je značena fáborky a je na ni umístěna řada kontrolních stanovišť, které je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji.

Jsou to – odhad vzdálenosti, hod míčkem, plížení, lanová lávka, vázání uzlů, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. Měří se čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času.

Základem jsou krajská kola, odkud nejlepší postupují na tzv. Český pohár. Ten má tři kola a nejlepší postupují na Mistrovství ČR. Na podzim se koná Mezinárodní mistrovství, které probíhá mezi Českou a Slovenskou republikou a mohou se jej účastnit nejlepší závodníci nominovaní na základě výsledku Mistrovství ČR.

Výhodou je, že krajské závody se konají ve všech krajích ČR, a tak se mohou zapojit opravdu všichni. A pokud Váš kraj pořádá více kol, můžete si nejdříve zaběhnout třeba v kategorii Rodiče s dětmi a příště si to už zkusit sami. :-)

Na podzim se potom konají také závody smíšených dvojic a štafety.

A kdo se účastní těchto závodů? Bývají to turistické oddíly mládeže, které působí v celé České republice, ale může si to zkusit kdokoliv. Stačí jen nastudovat znalosti a práci s buzolou a vyběhnout na trať. :-)

U nás v Moravskoslezském kraji nastupuje do závodu kolem 160 závodníků a ti, kteří uspějí a postoupí na tzv. Český pohár, bývají většinou úspěšní i tam. Máme tady moc dobré oddíly, k nejlepším patří závodníci z Orlové, Frýdlantu nad Ostravicí, Palkovic a Bílovce.

Mezi pravidelné účastníky patří:

Táňa Fidlerová – bronzová medailistka z mistrovství Evropy 2011 v letním biatlonu

Tomáš Fusek – 4. místo na MS v orientačním biatlonu – štafeta, 2010

Matěj Kapošváry – volejbalista DHL Ostrava

A mnoho dalších převážně amatérských sportovců.

Chcete si tento závod zkusit taky? Jedinečnou možnost máte v září, kdy se koná Turistický závod smíšených dvojic v Kralupech nad Vltavou, vezměte svého manžela a vyražte na trať.

Letošní podzimní termíny:

1.10. Smíšené dvojice Kralupy nad Vltavou

2.10. závod jednotlivců Brno

Na jaře 2012 se rozjíždějí další krajská kola.

Více informací najdete na www.turisticky-zavod.cz