Běžecká sezóna je v plném proudu a i vy byste rádi poměřili síly s ostatními? Nabízíme vám nápady na masovky i menší podniky, silniční i terénní, po rovině i do kopce. Pokud vás už nebaví běhat v hlavním měste samotné a máte v sobě závodního ducha a nebo jen hledáte motivaci, v následujícím výběru si určitě najdete závod šitý na míru pravé vám.

Minulý víkend jste si mohli zařádit na Sportisimo půlmaratonu, ale závodění v Praze, to nejsou jen obecně známe seriály RunTour a RunCzech. Maraton, půlmaraton a dvě desítky centrem města jsou jen špičkami ledovce, který se rozprostírá po celém území hlavního města.

V Praze si můžete vybrat z několika zavedených seriálů, které na rozdíl od výše zmíněných masových závodů sází na pohodovou atmosféru, nízké startovné a především radost z běhu.

Nejmladším z těchto podniků je nově založený Pražský běžecký pohár. Nový seriál pod hlavičkou BezvaBěhu vyzobal z celého roku opravdové perly a každý z 10 závodů nabízí unikátní zážitek. Začíná už příští neděli a rovnou jedním z toho nejlepšího, co může nabídnout. Běh Modřanskou roklí je perfektní záležitost s rozumnou délkou a krásně členitým terénem, zakončený vypečenou cílovou „rovinkou“. Rozhodně nesmíte chybět!

Pro vyznavače asfaltu se každý měsíc v rámci Pražské běžecké rour, kterou pořádá Vaseliga.cz, běhají v Braníku 5 a 10 km běhy. Příjemná, jen nepatrně zvlněná trať nabízí skvělou příležitost otestovat rychlost a pokořit nějaký ten osobáček.

Pokud je libo lesní porost a nějaký ten nezpevněný povrch, nelze než doporučit Pohár Běžeckých nadějí. Seriál závodů primárně určen pro omladinu nabízí v rámci hlavní kategorie i veřejný závod pro dospělé. Závody od 5 do 11 km vás provedou od Stromovky, přes Modřany až na Jižní Město.

Vůbec největším seriálem závodů v Praze je ten pořádaný běžeckým klubem SABZO. Na 40 závodů od krátkých na dráze až ke 12 km dlouhým krosům v Krčském lese. Krčák je závody doslova prošpikovaný po celý rok a každý si může vybrat dle svých schopností. Vypíchnout se sluší populární Dvě kola při zdi, závod kopírující oboru Hvězda.

Zmínku si zaslouží i jedna lehce okrajová, ale nikterak nezajímavá záležitost. Běhy do kopce v Praze a okolí jsou zavedeným seriálem nabízející takové chuťovky jako běh na Petřínskou rozhlednu nebo letos nově zařazený a slibně vypadající běh z Dobřichovic na Šraňk. Na v průměru 3 km tratích se závodníci potýkají s 5–8% stoupáními, kde prostoru na odpočinek není mnoho. Přesto se na start v průměru vydá vždy přes 100 borců a borkyň.

Opustíme-li závody v rámci větších seriálů nebo tour, Praha nabízí i nespočet jednohubek všech vzdáleností a náročností. Již zítra mohou vytrvalci poměřit své síly na Unhošťském maratonu. Příjemné startovné a 10×4,2 km okruhů nabízí zajímavou alternativu k maratonu v rámci RunCzech.

Žádný správný trailista by na konci května neměl chybět na ŠUTRu. Šárecko-Hanspaulský ultra trail mají pod palcem pánové z prodejny Trailpoint a jejich závod patří vůbec k tomu nejlepšímu, co se nejen v Praze dá běžet. Podle hesla nalož si sám, si můžete zvolit, zda poběžíte jeden až čtyři 18 km okruhy, ve kterých proběhnete Šárku křížem krážem. Pro letošek je sice startovka už plná, ale stále můžete zkusit štěstí v losování náhradníků nebo počkat na prodej registrace.

Na konci června do Prahy dorazí série Salomon Trail Running Cup, konkrétně 2. ročník Prague City Trailu. Po loňské vydařené premiéře se dá očekávat velký zájem, proto s registrací neotálejte.

V letních měsících plných horských trailů vytrhne Prahu z letargie Zátopkův zlatý týden. Na konci července se jako připomenutí jeho legendárních vítězství na OH v Helsinkách poběží 5 a 10 km na dráze v Edenu a o víkendu pak maraton ve Stromovce.

Jakmile ale poleví největší vedra a závodníci se vrátí z hor, je opět prostor pro rychlé desítky a kratší krosy. Vše odstartuje na konci září už 119. ročník Běchovické desítky. V rychlém sledu následují druhý z velkých městských běhů ČEZ City Trail a na začátku listopadu druhá zastávka Salomon Trail Running Cupu – Běh přes motolské jamky.

Velká Kunratická a Pražská stovka zatím nemají stanovené datum, ale o tyto dvě klasiky, pořádané tradičně na konci sezóny, letos určitě nepřijdeme. Pro registraci Kunratickou si připravte rychlé prsty a dávku trpělivosti. Po problémech s registrací z posledních dvou let organizátoři plánují zapisování se do startovky trochu vylepšit, nechme se překvapit.

Letošní sezóna v Praze je jako každý rok nabitá a vybrat si může opravdu každý.

Pokud máte tip na váš oblíbený závod, který jsme ve výčtu opomněli, podělte se o něj s námi v komentářích.