Někdo běhá rád na lačno před pracovní dobou, jiní se naopak nemohou dočkat, až jim skončí práce a oni si budou moci obout běžecké boty. Tak nebo tak, sice se nám posunul čas, ale den je ještě stále krátký na to, abychom si mohli užít každý běh při svitu slunce.

Tma však není jediná nepříjemnost, která nám může komplikovat běhání. Na cyklostezkách (již podle názvu) sdílíme prostor s cyklisty, v parku pobíhají psi a cesty jsou plné aut. Jak zůstat v bezpečí a předejít komplikacím nebo dokonce vážným úrazům? Těchto deset tipů vám podle runnersworld.com pomůže zůstat v bezpečí, ať už běháte ve dne nebo v noci, v parku či po silnici.

1. Zanechte zprávu

Napište doma lísteček nebo řekněte partnerovi, kam povedou vaše kroky a v kolik hodin se zhruba vrátíte. Pokud běháte jen jednu nebo dvě trasy, vytvořte si pěknou kartičku nebo magnetek, který vždy před zavázáním tkaniček připnete na ledničku. Jedině takhle budou vaši drazí vědět, kde vás hledat, když se dlouho nebudete vracet.

2. Identifikujte se

Vždycky si do kapsy vemte občanku nebo kartičku pojištěnce, dneska už to jsou malé plastové kartičky, které se vlezou i do té nejmenší kapsy. Jako bonus si na ni nalepte papírek s nouzovým telefonním číslem na jednoho z vašich blízkých.

3. Představte si, že jste neviditelní

Nepředpokládejte, že vás řidiči automaticky uvidí na okraji silnice. Naopak, představte si, že jste pro ně neviditelní a podle toho se také chovejte!

4. Čelte provozu

Pokud běháte po silnici, běhejte vlevo, čelem k provozu. Takto budete mít větší přehled o autech směřujících k vám. Zároveň můžete sledovat řidiče a lépe odhadnout, jestli o vás ví. Na druhou stranu, řidiči vás také lépe uvidí.

5. Udělejte si místo

Pokud je hustý provoz nebo běžíte po úzké silnici, raději uskočte na chodník nebo za svodidla. Možná budete chvíli běžet po horším terénu, ale na pěkný asfalt na kraji silnice můžete zase zpátky naskočit až kolem sebe budete mít více prostoru.

6. Buďte vidět

Oblečte se do zářivých barev, zrovna letí zářivě žlutá! Nejhorší je šedá, tmavě modrá nebo černá, v těchto barvách budete splývat s okolím. Pokud běžíte v noci nebo před soumrakem, připněte na sebe reflexní pásky. Vhodným řešením pro neosvětlené silnice na vesnicích je lehké reflexní vesta, kterou máme všichni v autě. Klidně si vemte čelovku nebo blikačku.

7. Špunty z uší ven

Zapnutý iPod nebo mp3 přehrávač omezuje jeden z vašich nejdůležitějších smyslů. Pokud máte sluchátka v uších, nemůžete slyšet blížící se auta. Nemusí vám pomoci ani to, že soustavně běžíte po kraji silnice. Projíždějící auto vás může vylekat a aniž byste chtěli, můžete mu reflexivním úskokem skočit pod kola. Pokud se neobejdete bez hudby, ztlumte si hlasitost a běhejte pouze s jedním sluchátkem v uchu.

8. Pozor na blázny na silnicích

Všichni víme, že ne každý dodržuje rychlostní omezení. Někteří řidiči si myslí, že silnice jsou jen jejich a na cyklisty a běžce pohlížejí s despektem. Mějte se na pozoru zejména na výjezdech z parkovišť. Před přechodem pro chodce vždy zpomalte, řidiči nečekají, že běžíte tak rychle.

9. Pozor před svítáním a pozdě v noci

Někdy nám ten čas prostě nevyjde a musíme se vydat běhat brzy ráno před svítáním nebo naopak pozdě v noci, kdy ostatní již opouštějí restaurace a hospody. Řidiči jsou nepozorní, rozespalí, unavení a nedávají tolik pozor.

10. Chovejte se slušně

Respektujte alespoň některá pravidla silničního provozu a nepředpoládejte, že budete mít vždy přednost. Zkuste nepřebíhat silnici, když na semaforu pro chodce svítí červená. Vyhledávejte oční kontakt s řidiči, raději sekundu počkejte, až na vás kývne nebo zabliká, až poté přeběhněte silnici.