Premiérový ročník Pražského běžeckého poháru otevře v sobotu podzimní část sezony. Boty tentokrát nechte doma. A ve Hvězdě si vyzkoušejte Prague Barefoot Run. Prospějete svému tělu a startovným i dobré věci.

Pražské „bosorky“ mají za sebou už dva ročníky ve formě volného happeningu na Ladronce. Teď mění červnový termín a stěhují se z asfaltu do lehkého terénu, který lépe prověří i nováčky bosoběhu. A přidávají i regulérní závod na 5,7 km podél zdi obory.

„Jedinou podmínkou je běžet bosý. Bude zajímavé změřit si čas a poměřit rychlost, ale pořád nám jde především o zážitek, ne trhání rekordů,“ říká Patrik Bém z pořadatelského týmu agentury For Dreams a Drab Foundation. Uvažuje se ještě o zřízení kategorie „bosých bot,“ tito běžci by však dostali handicap oproti regulérním „bosákům“.

I nadržení závoďáci by tentokrát mohli prubnout v rámci regenerace bosou alternativu. Z 10 podniků Pražského poháru se jich počítá osm nejlepších – je tedy možné si dovolit i jeden experiment.

Start je ve 12 ve Hvězdě, ve 12.05 vyrazí účastníci nesoutěžního rodinného běhu. Veškeré startovné poputuje v duchu hesla „Běžím pro tvůj oběd“ potřebným dětem, organizace závodu není spojena s žádnou konkrétní značkou.

„Po změnách těžko odhaduju, kolik lidí přijde. Ale myslím, že dvě až tři stovky běžců bychom přilákat mohli,“ dodává Bém. Večerní silniční Grand Prix v centru metropole za konkurenci nepovažuje. „Kdo chce, stihnout může oboje, času na přesun je dost a uběhnout se dají obě vzdálenosti.“ Také jeho přijdou podpořit známé osobnosti, bývalý prezident Václav Klaus, herci Karel Roden či Miroslav Etzler a krásné missky.

Prague Barefoot Run je čtvrtým dílem prvního Pražského běžeckého poháru, jehož spolupořadatelem je BezvaBĚH.cz. „Jsme rádi, že se myšlenka chytila. Pořadatelé jarních závodů měli oproti loňsku téměř dvojnásobné počty běžců a také sledovanost našich žebříčků je velice solidní,“ říká Rostislav Bažanowski, šéfredaktor webu. „I my se rádi ukážeme i této širší společnosti,“ potvrzuje Patrik Bém z Prague Barefoot Runu.

Registrace do závodu Prague Barefoot Run

Kompletní žebříček Pražského běžeckého poháru najdete zde