Německý výrobce sportovních potřeb Adidas představil speciální podrážku, tištěnou na 3D tiskárně, kterou je možné dokonale přizpůsobit tvaru chodidla, píše server Dezeen.com.

Plně ohebná a prodyšná podrážka Futurecraft se skládá z mnoha provázaných vrstev, jež Adidas vyrábí ve spolupráci se společností Materialise, která se specializuje na 3D tisk.

Vývoj podrážky se stále ještě nachází ve fázi prototypu, podle Adidasu by však technologie snímání tvaru chodidla mohla v blízké budoucnosti zákazníkům umožnit pořídit si běžecké boty, které jim budou dokonale sedět a zhotoví je pro ně přímo v obchodě.

Díky 3D snímání a tisku totiž může vzniknout podrážka, která přesně zkopíruje tvar běžcovy nohy, vezme v potaz specifické tlakové body a veškeré požadavky.

„Futurecraft 3D je prototypem a jasným prohlášením záměru,“ říká člen představenstva Adidasu Eric Liedtke, jenž už v minulosti s Dezeen.com hovořil o plánech značky na dobytí Ameriky.

„Zcela novátorsky jsme použili jedinečnou kombinaci postupu a materiálu,“ dodává Liedtke. „Naše 3D tištěná podrážka nám neumožňuje pouze vyrobit skvělou běžeckou botu, ale také díky naměřeným údajům zajistit běžci mimořádný požitek z běhu a vyjít vstříc potřebám kteréhokoliv sportovce.“ Letos už značka představila tenisky navržené známým hudebníkem Pharellem Williamsem ve spolupráci se slavnou architektkou Zahou Hadid, nebo prototyp bot se svrchní částí vyrobenou z umělé hmoty vylovené z oceánu.

3D tištěná podrážka je první fází iniciativy Futurecraft, která Adidasu otevírá prostor pro open source spolupráci s nejrůznějšími kreativci a výrobci.

Firma hodlá během následujícího půl roku oznámit sérii dalších designových inovací. V rozhovoru pro Dezeen.com Rem D. Koolhaas, zakladatel United Nude, prohlásil, že sportovní značky jsou v zavádění „technologických inovací“ do designu bot daleko před módním průmyslem.

„Futurecraft je taková naše zkušebna. Každý den se v ní snažíme posouvat hranice našeho řemesla,“ říká kreativní ředitel Adidasu Paul Gaudio.

„Inovujeme výrobní procesy i materiály, posouváme důvěrně známé věci do budoucnosti. Spojujeme kvality ruční práce a prototypování s nekonečným potenciálem nových výrobních technologií. Futurecraft je rychlý, syrový a opravdový – stejně jako náš přístup k designu,“ dodává Gaudio.

Zatím poslední běžecká bota od Adidasu – Ultra Boost – kombinuje ohebný tkaný svršek s podrážkou z materiálu, který obvykle najdete spíš na palubní desce auta.