O víkendu se pod italskými citróny naposled potkala světová elita horských běžců a skyrunnerů. Od břehu italského jezera Garda se běžci vydali zdolávat vrcholy hned dvakrát. V pátek večer za svitu čelovek poměřili síly v disciplíně Vertical Kilometer a v sobotu zdolávali několik strmých stoupání a technických seběhů v rámci závodu, kterému se v angličtině říká SkyRace. Na startu nechyběli ani špičkoví běžci z České republiky.

Den před závodem pořadatelé vyhodnotili, že asi nebude úplně bezpečné poslat běžce na vrcholky kopců, kde napadl čerstvý sníh. A tak obměnili obě trasy. Z trasy Vertical Kilometer se stal jen o něco prudší běh do vrchu, na běžce čekalo 6 km a 1200 m převýšení. Naopak SkyRace dostal ještě drastičtější podobu, na 24. kilometrech museli nastoupat celkem 2600 metrů. Páteční večerní závod pouze nahoru se výtečně povedl dvěma českým běžcům, Ondrovi Fejfarovi a Tomáši Lichému, kteří doběhli do cíle na 9. a 12. místě.

„Původní trať zasypal nahoře sníh a prý by to bylo nebezpečné. Myslím, že bychom to ale zvládli. Nová trasa byla běhavá, od začátku se běželo strašně rychle. Zajímavá zkušenost, v totální tmě v lese je to úplně jiné. Mně se šlo od začátku výborně, dokonce jsem se držel ještě po 1500 metrech na druhém místě. Běžec na osmém místě skončil asi o půl metru přede mnou a to mě hodně mrzí, že se v cíli, o kterém jsme do posledních metrů netušili, kde je, zorientoval o něco lépe než já. I tak obrovská spokojenost,“ ohodnotil svůj výkon Ondra Fejfar.

Kousek za Ondrou doběhl také mistr ČR ve SkyMaratonu Tomáš Lichý. „Ten závod mi totálně sedl, většina trasy vedla po zpevněných cestách, až poslední 1,5km bylo terénem a Nejc Kuhar s Marcem Maguetem mě dali na posledních serpentýnách tak, že si je zkrátili a já je šel celé. Ale co už, příště budu vědět (smích),“ podělil se o své pocity spokojený Tomáš Lichý.

Parádní výkon podtrhl ještě Jan Havlíček 15. místem a beskydský Vít Otevřel 33. místem.

Vítězem závodu se stal mladý Švýcar Remi Bonnet, který den nato vyhrál i SkyRace. Budoucí Kilian?

SkyRace

V sobotu navázali na parádní výkony nejen kluci, ale i holky. Zkušené Míša Mertová a Anka Straková si obě doběhly pro umístění v top10 a ukázali, že i na kratších tratích dokážou konkurovat světovým běžkyním. Míša Mertová skončila na 7. místě a Anka Straková zakončila první desítku.

Na startovní čáru se postavilo také jedenáct českých běžců a o skvělé umístění se postaral znovu Tomáš Lichý, který doběhl na 18. místě.

„Na to, že jsem měl nedávno dvoutýdenní pauzu tak fakt dobré,“ ohodnotil svůj sobotní výkon pohotově Tomáš. „Ke konci prvního stoupání jsem se držel kolem 15. místa. Ze začátku to hodně lidí napálilo a pak vadli. Ve druhém výstupu jsem začal chytat křeče do lýtek, což mě dost zpomalilo a hodně lidí šlo přede mě. Třetí výstup jsem pro jistotu šel celý pěšky abych pošetřil do závěru, protože jsem toho už měl celkem dost. Poslední a nejvíce technický seběh do Limone jsem běžel hodně pomalu, od kluků co se mnou byli nahoře jsem dostal 4 minuty a to je na 20 minutovém seběhu dost. Docela motivační bylo, když jsem postupně předbíhal Marca DeGasperiho nebo Ionuta Zincu, ale neberu to tak, že bych je porazil. Oni když odpadli z čela tak se na to vykašlali.“

Druhý nejlepší Čech doběhl na 34. místě a byl jím Vít Otevřel. Matěj Bernát, Oldřich Kokošek, Ondřej Kukla a Jan Havlíček se pak v cíli potkali v rozmezí pěti minut mezi 77. a 87. místem.

Jak vidí příští sezónu naši dva nejnadějnější běžci Fejfar s Lichým?

„Byl jsem si projít alespoň část trati, abych věděl, co mě příští rok bude případně čekat. Rád bych zkusil více závodů a pořádně se na to zaměřil. Chce to ale změnit trénink, je to dost drsné“ řekl Fejfar a podobně pokračoval i Lichý.

„Pro mě je to určitě zatím nejkrásnější závod, co jsem kdy běžel. Tento víkend jsem si ujasnil, že tohle je disciplína, které se chci věnovat naplno.“