Poslední Lysacup před Vánocemi se tradičně běhá po západu slunce za svitu čelovek z Ostravice železničního přejezdu. Trasa nenabízí žádné místo pro odpočinek a měří 6,8 km s převýšením téměř 900 metrů.

V prvních dvou třetinách trasy panovaly ideální suché podmínky, až vrchní část byla částečně pokryta ledem. I proto se někteří závodníci rozhodli cupitat první 4 kilometry po asfaltu v botách s hroty nebo s nesmeky v rukou. Vrcholová část nazvaná Větry dostála svému jménu, protože právě tam sním museli závodníci bojovat nejvíce, dosahoval rychlosti až 80 km/h.

Zdá se, že Lyascup je jedním z faktorů, proč je v Beskydech tolik dobrých horských běžců. Tento rok si téměř každý posouvá své nejrychlejší časy a téměř pokaždé padne historicky nejrychlejší čas etapy.

Pokud se na start postaví i Tomáš Lichý, je rekord téměř zaručen, což bylo jeho cílem i pro tuto etapu. Na startu stál téměř jako jediný v kraťasech: „Na lehko dneska, chci rekord, tak musím být nalehko.“

V 16:30 vystartovalo 252 závodníků a začalo se opravdu zostra. Stále se zlepšující Vít Otevřel se pokusil držet Tomáše Lichého, ale vydržel to jen první kilometr, který se do kopce běžel tempem jen pár sekund nad 4 minuty. Tomáš Lichý (SALOMON-RUN) brzy zmizel ve tmě a za ním se až do poloviny trasy držela skupinka několika vrchařů. Lichý zvítězil v čase 41:12 a posunul svůj rekord trasy o 11 sekund. Nejvíce formy po návratu z Livigna ukázal Petr Hudeček ((Mo)mentálně opavské dupy) a doběhl jen něco přes minutu za Lichým (42:27).

Výborně běžící Jiří Pytlík (Jump sport) ztratil drahocenné sekundy nandáváním nesmeků a o bronzovou příčku si to v závěrečném sprintu do cíle rozdali Vít Otevřel (SALOMON-RUN) a Tomáš Maceček (Pearl iZUMi). Otevřel si svou pozici pohlídal a v čase 43:24 si pojistil třetí místo, tři sekundy před Macečkem.

Mezi ženami se při neúčasti sester Krejčiříkových čekal vyrovnaný souboj o vítězství, které nakonec ukořistila Zuzana Weissová (Gumárny Zubří, 54:52), pro kterou to byl návrat k Lysacupu po čtyřech letech. Na rekord trasy však ztratila pět minut. Druhá doběhla Hanka Holoubková (Beskydští nomádi, 55:58) a třetí Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 57:38).

„Byla jsem v Beskydech už od rána, tak jsem si vyběhla na protější Smrk a Lysacup brala jako druhou fázi,“ podělila se v cíli Krstevová.

„Nahoře bylo dost ledu, ale nebylo to zase tak hrozné. Trošku času mi to určitě ubralo, protože tam nešlo běžet o moc rychleji. Jinak by to šlo stáhnout ještě o pár sekund,“ dodal v cíli vítěz etapy Lichý, na jehož skalp je stále vypsaná odměna 1,000 Kč.

V týmové soutěži vyhrál SALOMON-RUN (1. Lichý, 3. Otevřel, 27. Tuharský), následovaný Beskydskými nomády (6. Holoubek, 7. Mikloš, 11. Peter). Třetím týmem v pořadí se stal Pearl iZUMi (4. Maceček, 12. Kokošek, 15. Pokorný).

Výsledky