Běžnou praxí u českých závodů je, že startují dopoledne, přinejlepším ve dvanáct. Proč se na trať nevydáváme odpoledne, když přeci vždy máme celý volný den? Být po mém, zavedl bych jako pravidlo startovat ve dvě hodiny odpoledne. Nejdříve ve dvě.

Super jsou závody ve všední dni. V těchto případech by pochopitelně na závod v dopoledních hodinách asi moc lidí nepřišlo. Tam se prostě musí startovat odpoledne či navečer. Nikomu to ale nevadí, závodníci si cestu na závod najdou i po práci, občas jedou přímo z práce. Stejně obvykle míří tou dobou na trénink a běhají tedy tak jako tak.

A takový Jardův kopec v Praze, kde se po závodě koná posezení u ohně, si jeho účastníci o víkendu snad už ani nedovedou představit. Před pár lety se pak změnil termín jiného pražského závodu – běhu Kovo. Pořadatelé dříve nebyli úplně spokojeni s nízkou účastí, řekli si, že pro „pár lidí“ mohou závod dělat klidně ve všední den navečer a ejhle – po přesunu z víkendu na všední den se nečekaně zvýšil počet účastníků. Třeba by jen stačil změnit čas startu z dopoledne na podvečer a přijelo by víc lidí… Si myslím já…

Je jasné, že závody ve všední den navečer jsou spíše záležitostí větších měst, ale rozhodně nejsou raritou. Koná se jich spousta napříč celou republikou a často se jich účastní skvělá konkurence. Co na tom, že je start večer, kdy už bývá organismus trochu v útlumu a „pozávodní pivko“ musí být skutečně jen jedno, protože se obvykle druhý den vstává do práce…

Některé závody ale startují navečer, i když se konají o víkendu. Dalším důvodem, kdy je jednoznačně lepší startovat večer, jsou totiž letní měsíce a často tropická vedra. Těch pár závodů v červenci a srpnu (a to není ironie, o prázdninách se skutečně moc nezávodí) je lepší startovat třeba kolem šesté, sedmé hodiny večer. Vidět je dlouho a ve večerních hodinách už bývají přijatelnější teploty. Přeci jen běhat v hodinách, kdy je padesát stupňů na slunci, není zrovna ideální, o závodění ani nemluvě.

Start dopoledne? Proč?

Většina závodů ale startuje dopoledne, respektive mezi desátou a dvanáctou hodinou. Když je to závod „ve vedlejší vesnici“, nijak mi to nevadí, ale když mám na závod jet hodinu nebo déle, musím často vstávat dříve, než bych chtěl. Pravda, třeba pořadatelé RunTour mají pro běžce slevové akce na ubytování v městě závodu, protože z druhého konce republiky by se špatně dostávalo na závod startující ve dvanáct, ale co jiné závody?

Proč by nemohly všechny závody startovat ve dvě odpoledne či později? I když se závod odběhne a i s vyhlášením je „po všem“ ve dvanáct hodin, člověk už odpoledne stejně nic moc neudělá, protože je po závodě unavený a protože už nemá cenu začínat další práci a protože sobota a protože prostě proto.

„Ranní ptáčata“ mohou namítnout, že pořadatelé chtějí uklízet zázemí ještě za světla. Ale na malých závodech je většinou vše „zkrámované“ za pár minut a že jde za tmy uklidit i mega akci nám již předvedli hoši a dívky ze seriálu RunCzech i z konkurenčního Night Run, kde již název napovídá, že se nestartuje úplně dopoledne. Takže se to dá. A naopak – příprava se nemusí provádět od brzkého rána, ale v pohodě během dne.

„Z pohledu organizátora je pohodlnější startovat v podvečer, protože na přípravu máte kromě předešlé noci také větší část dne,“ přiznává Zoran Bartek z Runczech a dodává: „Z pohledu běžce je to myslím také lepší, protože se mohou v klidu na běh připravit a nemusí brzy ráno vstávat a přemýšlet co a v jakém množství snídat přímo před výkonem a podobně.“ Dalšími výhodami jsou dostatek času na vyzvednutí čísla a možnost pořádné párty hned po závodě. Pravda, je to pak trochu horší pro ty, kteří jezdí na závody hromadnou dopravou, ať už městskou nebo dálkovou, ale to se vždycky nějak zvládlo a zvládne.

A hlavně: většina z nás běhá tréninky po práci, tedy kolem té šesté, sedmé hodiny večerní. Tělo je v tu dobu na výkon zvyklé a tak i závod v tuto dobu bude lepší šancí pro zaběhnutí lepšího času. Nebo zde přichází ke slovu fyziologie a je tělo v útlumu? Těžko říct, navrhuji jako smírné řešení pořádat od Nového roku všechny závody ve dvou variantách – jedna bude startovat třeba v deset, to je mi jedno. Ale ta druhá, ta by měla startovat ve čtyři hodiny odpoledne nejdříve…