Je večer před důležitým závodem. Máte nachystané oblečení, které si zítra vezmete, do břicha jste nacpali víc jednoduchých karbohydrátů, než kolik je fyzikálně možné a vaše drahá polovička vás počastuje tím pohledem.

Neobrátí se to ale proti vám, když svoje super sexy běžecké tělo poskytnete na dobré účely? Neměli byste partnera strčit pod ledovou sprchu a říct mu (nebo jí), ať minimálně do zítřejšího večera myslí na něco jiného?

„Běžci jsou obecně dost pověrčiví. Nechceme dělat nic, co nemáme vyzkoušené – dokonce ani to, co jinak milujeme,“ vysvětluje gynekoložka a čtrnáctinásobná maratonkyně Julie M. Levittová. „Fyzicky ovšem není důvod, abyste se noc před závodem vyvarovali sexu.“

Jeden více než výmluvný úvodník časopisu Clinic Journal of Sports Medicine s názvem „Snižuje sex večer před závodem kvalitu výkonu?“ zkoumal tři studie, které se zabývaly předzávodním sexem, a nenašel žádný rozumný důvod, proč byste měli druhý den podat horší výkon. Jasně, obvykle je to taková rychlovka. Zmíněný úvodník poznamenává, že průměrný manželský pár spálí při souloži všeho všudy 25 až 50 kalorií na hlavu – což odpovídá tak chůzi po schodech do druhého patra.

To vám skutečně žádnou velkou díru do vašich drahocenných zásob glykogenu neudělá. Ovšem když si dopřejete maratonskou porci sexu – nebo dovádění protáhnete tak, že si ukrojíte z času vyhrazeného na spánek –, můžete svoje energetické zásoby dost potrápit. „Lepší je něco krátkého a příjemného. Před vytrvalostním podnikem se nepouštějte do žádných vytrvalostních podniků,“ radí Levittová.

Navíc, když zůstanete u rychlovky, vyhnete se podle Levittové druhý den zbytečným odřeninám a podráždění. Také je lepší, když jste při sexu něžnější. Drsnější sex s hlubší penetrací může způsobit krvácení děložního čípku. Pokud máte tenčí děložní sliznici, může dojít k jejímu podráždění a ke krvácení. Levittová říká, že dokonce i dlouhé tréninkové běhy mohou u některých žen vyvolat lehké krvácení. Třetím způsobenému podráždění můžete předjít lubrikačními gely na bázi vody.

A ještě jedno doporučení: tohle fakt není noc, kdy byste měli zkoušet něco – cokoliv – nového. „V ložnici neexperimentujte s novými polohami a nezkoušejte ani žádnou akrobacii. Byla by škoda natáhnout si nějaký sval si nebo si večer před velkým závodem pořídit tak dobře známou křeč do lýtka,“ říká gynekoložka a běžkyně Alyssa Dwecková, spoluautorka knihy V is for Vagina. „Večer před závodem je také vhodné vyhýbat se novým značkám kondomů, spermicidů a vlastně všem novým pomůckám při sexu – to pro případ, že by se ukázalo, že jste na některou z jejich složek citliví a objevila se u vás nečekané reakce.“

Pokud býváte po sexu bolavé a odřené, Levittová doporučuje bezprostředně poté skočit do sprchy nebo do vany. Rychleji tak vrátíte do normálu pH vagíny, které se může po kontaktu s penisem úplně rozhodit. Na zklidnění podrážděné sliznice můžete použít dětský krém na opruzeniny a za nějakých šest osm hodin je vše v pořádku, což by mělo před závodem bohatě stačit. Doporučuje se také použít kondom, a to i v případě že berete hormonální antikoncepci, nebo se snažíte otěhotnět.

Podle nedávného výzkumu publikovaného v časopise PLoSOne může použití kondomu zabránit postkoitálním změnám v pH vagíny. Janet Hamiltonová, fyzioložka z Running Strong v Atlantě, k tomu dodává: „Z úplně praktického hlediska myslím, že málokdo stojí o to, aby mu po stehnech druhý den ráno, když se chystá na závod, teklo sperma.“ Ať žijí kondomy!

Nic z toho nemá význam, pokud by vás předzávodní sex měl stresovat, nebo by vám narušoval koncentraci. „Čtyřiadvacet až osmačtyřicet hodin před závodem byste měli být uvolnění a koncentrovaní, a pokud vám sex pomáhá uvolnit se, je ku prospěchu věci,“ tvrdí Hamiltonová. „Nicméně pro některé lidi je sex obtížná povinnost a nežádoucí rozptýlení, které může narušit onen nesmírně důležitý pocit předzávodního napětí,“ dodává Dwecková.

Levittová provedla neformální (a předpokládáme, že i velmi zábavný) průzkum mezi svými pacientkami, které běhají. Zeptala se jich: Milovaly byste se večer před závodem? Některé ženy to považovaly za výborný nápad; jiné se při té představě divže nekřižovaly.

Tak nebo tak, je to v pořádku. Pokud jde o sex, stejně jako všechny ostatní součásti vašeho předzávodního ritálu, musíte především naslouchat tomu, co si žádá vaše tělo.