Ať je to Berlín, New York nebo třeba Honolulu, stále více běžců sní o maratonském dobrodružství daleko od domova. Čím exotičtější je kulisa, tím je výlet přitažlivější.

Přinášíme vám několik nejzajímavějších a nejlákavějších závodů světa:

Newyorský maraton – začátek listopadu – úžasná kulisa, více než dva miliony diváků, běžecká akce první velikosti, kterou si maratonský turista prostě nemůže nechat ujít. Je zde ovšem nutné splnit kvalifikační limit nebo projít loterií. Zájem běžců je totiž obrovský a na každého se nedostane.

Berlínský maraton – konec září – největší evropský maraton, velmi rychlá trať, perfektní organizace, největší „nářez“ v Německu.

Bostonský maraton – polovina dubna – nejstarší maraton na světě, nutnost splnit kvalifikační limit, který je stanoven pro každou věkovou kategorii zvlášť.

Frankfurtský maraton – konec října – poslední vrcholný maraton v Německu, unikátní atmosféra, letos se ke startu přihlásilo 15 210 běžců.

Swiss Alpine Marathon – konec července – můžete si vybrat trasu dlouhou 10,9 km, 22,9 km, 30,2 km, 42,2 km nebo taky 79,4 km s převýšením 2600 metrů.

Marathon Du Médoc – druhý týden v září – maškarní maraton, kde se každých pár kilometrů podávají namísto energetických nápojů archivní vína z okolních asi padesáti zámků včetně Latour a Mouton Rothschild. Pro mnohé účastníky je to pak nejdelší maraton světa.

Antarctic Ice Marathon – konec listopadu – pokud je pro vás běh dlouhý 42,2 km po obyčejném asfaltu nudný, pak zamiřte na jih a poznejte své limity na konci světa. Budete bojovat na sněhu a ledu, závod není pro slabochy.

Hood to coast relay – konec srpna – 320 kilometrů běžíte nádhernou krajinou od stratovulkánu Hood v americkém Oregonu až k pobřeží Tichého oceánu.

Comrades Marathon – červen – jedna z nejtěžších akcí pro ultramaratonce, trať závodu je dlouhá 90 km.

Honolulu maraton – polovina prosince – předvánoční tropická výzva, omamný, těžký, ale za to fascinující, 22000 účastníků.

Bay to Breakers – třetí neděle v květnu – San Francisco, je považován za nejbláznivější závod na světě, maškarní ples pro vtipálky, homosexuály, lesbičky i elitu.

Londýnský maraton – závěr dubna – trasa závodu vede kolem Tower, Buckinghamský palác, Westminsterské opatství, 30000 účastníků.

Aténský maraton – polovina října – klasika, těžká trať, horko, poměrně málo diváků.

Silvestrovský běh São Pulo – brazilská národní událost s dlouhou tradicí, ohňostroj, jihoamerický temperament, teplé a vlhké klima. Historie závodu sahá až do roku 1925. V roce 1953 zde zvítězil Emil Zátopek.