Tradičně kvalitně připravený šedesátý třetí ročník Malého svrateckého maratonu, silničního běhu na 32 kilometrů, vyhrál po boji na celé trati Jan Kohut z Blanska za 1:57:10 hodiny před loňským vítězem a nejlepším čtyřicátníkem běhu Danielem Orálkem z Brna za 1:58:15. Závod se uskutečnil za teplého počasí, na obrátku a tedy z kopce se běželo proti větru.

Malý svratecký maratón založil RNDr. František Vojta (1902–1973), lektor a asistent na brněnských vysokých školách, atlet, zakladatel vysokoškolského sportu v Brně. Do Víru se dostal v roce 1954 jako dělník na stavbě přehrady a jeho láska ke sportu vyústila v uspořádání Malého svrateckého maratonu.

Závod se běží za silničního provozu z vysočinského Víru do jihomoravských Nedvědice, kde je obrátka. Po stejné silnici pak zpět do Víru. Trať měří 32 km. Převážný povrch trati je asfalt, pouze přes Vír dlažební kostky. Do Nedvědice trať klesá po proudu řeky Svratky, převýšení na 16 kilometrech je přibližně 50 m a do cesty se postaví jediný vyšší kopec na třináctém, a pak při cestě zpět na osmnáctém kilometru, v Ujčově.

Oba nejlepší muži běželi na čele spolu, stínováni byli cyklistkou z Kohutova doprovodu. První trháček nasadil Kohut před obrátkou. Ten Orálek ještě zlikvidoval. Další přišel v poslední čtvrtině závodu. „Zrovna jsem soupeře dost stahoval, když jsem náhle upadl. Bylo to tak 2,5 kilometru před cílem. Zakopl jsem a pěkně se odřel. Ztratil jsem tak půl minuty a bylo rozhodnuto,“ řekl v cíli sympaťák Dan. Celkově třetí by další Brňák Tomáš Hrdina za 2:12:32.

V soutěži žen nastoupila rovněž loňská vítězka a tehdy česká maratonská šampionka Šárka Dýrová z Brna, tehdy dala 2:13:36. Pak však přišlo zranění a letos moc nezávodila. Společnost do obrátky ji dělala vloni druhá Mirka Pešáková z Tetčic. Soupeřky rozdělilo táhlé stoupání po obrátce a vítězná Dýrová dala 2:21:36, Pešáková 2:24:57.

Tradiční souboj s tradičním průběhem probíhal v soutěži o nejlepší ženu nad 45 let a celkové třetí místo a i o prvenství v poháru Běháme Vysočinou. Na férovku závodící Ivanu Martincovou z Brna, vítězka jarního Běhu okolo Vírské přehrady, měla v dohledu svitavská Anna Krátká startující v barvách Hvězdy Pardubice.

Ale vyvrcholení bylo překvapivé. Martincová se na trati uvařila, nebylo jí dobře, a nepokračovala v druhé polovině. Třetí Krátká zapsala čas 2:37:14. Čtvrtá proběhla cílem nejlepší žena kategorie 35 – 44 let Zdeňka Komárková z SDH Bolešín za 2:54:21, druhá v poháru. A pátá byla třetí žena poháru a třetí mladá Lada Železná z Brna za 3:03:05.

Padesátníky vyhrál brněnský Jiří Rerych za 2:15:54 před legendárním Václavem Ožanou – 2:17:14, ten byl druhým mužem poháru. Třetí doběhl děčínký Jaroslav Chramosta – 2:22:13

V šedesátnících neobhájil Alfons Výtisk z MK Seitl, vloni dal 2:40:16, letos třetí za 2:57.04. První Brňák Bohumil Mareš za 2:43:52. Nad sedmdesát si zopakoval prvenství Josef Holý z Brna za 4:01:12.

Hodinu před ofiko startem vyrazilo na trať šest retro běžců, mezi nimi třeba Holý a třetí nad 45 let Marie Tesařová. Nejlepším z této skupinky byl Ivo Zejda z Brna za 3:45:32.

Pořadatelé vyhlašují i soutěž dvojic, a tu letos vyhráli Rerych s Orálkem před Ožanu s Nováčkem (čtvrtý mladý za 2:24:10)

Závěrem děkuji pořadatelům za perfektně odvedenou práci a umožnění dřívějšího startu. Dík patří i početným fanouškům při trati, kteří postavili několik vlastních občerstvovacích stanic.

Foto 649× – Miroslav Nosek