Běžecká termínovka nabízí celou řadu závodů v Praze a jejím okolí. Některé z nich již mají za sebou několik ročníků, jiné jsou úplně nové. Michal Markup, „závoďák“ z Prahy, vybral nejzajímavější z nich.

Pro ty, které lákají maratonské tratě, určitě stojí za zmínku Jarní Unhošťský maraton, pořádaný Tělovýchovnou jednotou Unhošť za spolupráce s Maraton klubem Kladno. Jedná se sice teprve o druhý ročník, ale mnozí jej možná budou znát z dřívějška pod přívlastkem Tříkrálový, kdy se tento závod běhal na stejné trati, akorát v lednu.

Na poloviční distanci láká běžce Bakovský půlmaraton, který se koná v krásném prostředí Mnichova Hradiště. Trať je sice poměrně členitá, co se převýšení týče, ale to jí rozhodně neubírá na rychlosti. Zhruba od 15. km totiž výrazně klesá až do cíle, který je přímo na náměstí v Bakově nad Jizerou, odkud se také vybíhá.

Pro ty, kteří by se necítili na půlmaratonskou trať, se ve stejném termínu nabízí Běh Kerteamu v pražské Chuchli, pořádaný o Velikonocích tréninkovou skupinou trenéra Jana Kervitcera, který má na starosti, mimo jiné, i maratonského mistra republiky Petra Pechka. Jedná se o okruhový závod ve zvlněném terénu a chybět nebude ani bohatá tombola.

Velikonoce jsou vůbec na závody bohaté. V neděli se pak koná další z tradičních závodů ve středočeském kraji, v podobě desetikilometrové trati mezi Rožmitálem a Březnicí. Trať je zajímavá především tím, že se běží „odněkud někam“ a zhruba od 4. kilometru převažuje klesání až do cíle. Traťový rekord zde drží Jindra Linhart za 29:10 z roku 1981 a v ženské kategorii Jarmila Urbanová za 34:19 z roku 1984.

V týdnu po Velikonocích následuje trojice menších závodů v pražských lesoparcích. Běžce láká úterní Krčská pětka, Hlu-Hlu běh v oboře Hvězda ve středu a Jarní běh Otakara Pachmana ve čtvrtek.

Pro milovníky tratí delších než maraton je připravena lahůdka v prostředí brdského pohoří, Brdská stezka na 50km. Závod je poměrně oblíbený i mezi zahraničními běžci proto na startu potkáte mimo jiné i spoustu běžců z německy mluvících zemí.

Další běhy v Praze a jejím okolí si můžete zaškrtnout v tištěné termínovce, kterou už nějakou tu dobu vydává nestor českého běhu, Ivo Domanský. Letos se jedná již o 50. ročník této publikace a naleznete zde opravdu všechny závody, ve všech koutech republiky. Tradiční a oblíbenou termínovku za 140 Kč si lze objednat u vydavatele, nejlépe na elektronické adrese behymimodrahu@seznam.cz.

Říkáte si, že jsme na ten nejlepší závod v Praze či středočeském kraji zapomněli? Napište nám o nich do komentářů. Chcete-li, aby BezvaBĚH napsal o dubnových závodech i v jiných krajích, napište nám, které jsou ty „nej“ a my článek rádi zveřejníme.

Termínovka – Praha, Středočeský kraj


Autorem článku je Michal Markup, člen běžeckého klubu Spartak Praha 4 a zaměstnanec obchodu se sportovní obuví behshop.cz.