Závod v Dolní Lhotě na Ostravsku získává rok od roku na větší popularitě. Rychlá trať, výborná organizace, solidní zázemí, občerstvení, ceny, bohatá tombola. Bude tomu tak i letos? Na to jsme se zeptali jednoho z hlavních organizátorů Aleše Mika.

Aleši, jaká je vlastně historie Dolnolhotské desítky? Kdy a kde se zrodil nápad uspořádat závod v Dolní Lhotě?

Historie je opravdu dlouhá. Tento běh navazuje na tradici Čavisovské 10 a Dolnolhotské 15. Z tohoto hlediska se v minulosti startovalo v obci Čavisov „u památníku“ a končilo v Dolní Lhotě. Nicméně tyto oba zmiňované závody zanikly. V roce 2001 jsem přišel s nápadem uskutečnit v těchto vesnicích společný závod. Což se mi také povedlo za pomocí mého otce a v roce 2002 jsme poprvé společně uskutečnili 0. ročník Běhu osvobození Čavisov-Dolní Lhota. S cílem zkvalitnit tyto závody jsme se postupně přesunuli na fotbalové hřiště do Dolní Lhoty, kde bylo lepší zázemí.

Jak je závod vlastně dlouhý a jaké má převýšení? Před pár lety se běželo do táhlého kopce v Čavisově.

Závod máme úředně zaměřený a je dlouhý přesně 10 km. Trať od startu pozvolna stoupá až na pátý kilometr a poté se běžci otočí a běží zpět. Tudíž, to co vyběhnou, tak při zpáteční cestě seběhnou. Jelikož jsme chtěli uskutečnit mistrovství Moravy a Slezska v silničním běhu na 10 km, které se nám v roce 2011 podařilo zrealizovat, museli jsme se vyhnout kopcům a změnit trať.

Kolik máte k dnešnímu dni přihlášených lidí? Běh u nás prožívá boom, očekáváte účastnický rekord?

Ještě nemáme na našem webu zřízený přihlašovací formulář, kde by se závodníci mohli přihlašovat předem, tak ještě nikdo přihlášený není. Registrace běžců bude tedy probíhat klasickým způsobem, a to v den konání akce od 8.00 hod. Tímto bych chtěl požádat všechny běžce, kteří se k nám chystají, aby opravdu přijeli s předstihem. Minulý rok jsme z tohoto důvodu byli nuceni posunout start o 10 min. S tímto úzce souvisí, že prvních 150 zaregistro­vaných účastníků obdrží občerstvení ve formě řízku s chlebem. Zbytek později zaregistrovaných závodníků obdrží klasický lísteček s číslem, na který vydají v místní restauraci párek s chlebem. Pevně věřím, že do příštího roku se nám povede zprovoznit web na 100% a docílíme toho, aby se závodníci mohli předem přihlásit přes internet. Samozřejmě, že se snažíme každoročně závod zatraktivnit a tím přilákat větší počet běžců. Tajně doufám, že překonáme loňský počet 168 závodníků.

Jak se vám letos daří spolupráce se sponzory? Zaznamenali jste větší zájem sponzorů o svou prezentaci na této akci?

Závod už za těch 8 let získal nějaké to jméno a tradici, proto oslovování sponzorů není tak náročné, jak tomu bylo u prvního ročníku. Nicméně stále musíme velmi aktivní, abychom sponzory přesvědčili.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Vypsali jste nějakou zajímavou prémii za případný traťový rekord?

Tento rok je opravdu výjimečný, ale tím, že bude olympiáda v Londýně. Proto většina špičkových vytrvalců typu Honzy Kreisingra, se chystají pokořit limity vypsané ČAS. Z tohoto důvodu řada oslovených účast odmítla. Tento rok jsme vypsali prémii za překonání traťového rekordu 1000,– Kč a to jak v ženské, tak i mužské kategorii.

Kdo drží v obou kategoriích nejrychlejší časy?

Na dosavadní 10 km trati drží traťový rekord v mužích Mikulenka Peter 31:43 a mezi ženami Pastorová Petra 39:17. Oba rekordy jsou z loňského roku. Ale nemůžu opomenout Jana Križáka, který k nám po mnoho let jezdil do Dolní Lhoty a držel traťový rekord na předchozí 15 km trati.

Jaké novinky můžeme my závodníci v sobotu očekávat?

Pokud vše vyjde, tak bychom měli nabídnout závodníkům novinku ve formě mezičasu na 5 km. Největší novinkou závodu respektive programu ale bude hlavní cena závodnické tomboly a tou je motocykl.

Bude v případě teplého počasí na trase občerstvení?

Občerstvení bude jako každý rok připraveno ve formě vody, čaje a iontového nápoje v cíli. Jelikož sám se věnuji běhu, tak jsem přesvědčen o tom, že ta trať není tak dlouhá a náročná, jak tomu bývalo v minulosti, aby bylo zapotřebí umístit na trať občerstvovací stanici.

Jakým způsobem provedete značení jednotlivých kilometrů?

Jednotlivé kilometry nám minulý rok označily osoby, které prováděly úřední zaměření trati. My se snažíme tyto značky každý rok zvýraznit a vedle těchto značek na silnici umisťujeme velké cedule s jednotlivými kilometry. Každý kilometr je samostatně označený jak na silnici, tak i na ceduli.

V jednom místě na trase vedou přes cestu koleje, co když zrovna pojede tramvaj :-) ?

Závodníci se nemusí obávat. Vše je domluveno na dopravním podniku a řidič tramvaje by měl dát běžcům přednost. Na tuto situaci bude dohlížet zaměstnanec DPO, aby se náhodou řidič nezapomněl. Ale přesto je vždy zapotřebí dbát na svou bezpečnost.

Pořádáte nějaké přidružené závody pro příchozí a děti?

Ano, aby se děti po odběhnutí svých rodičů nenudily, tak v rámci doprovodného programu jsme pro ně připravili malé dětské závody. Závody dětských kategorií začnou v 10:05 po startu hlavního závodu na 10 km. Budou celkem tři dětské závody a to kategorie předškoláci-předškolačky, žáci-žákyně, kluci a holky. Musím podotknout, že závody dětí pořádáme prvním rokem a uskuteční se jen za příznivého počasí a samozřejmostí je, že děti neplatí žádné startovné.

Připravili jste v areálu fotbalového hřiště v Dolní Lhotě nějaké dětské atrakce?

Myslím si, že je to už u nás taková tradice ve formě projížďky na koních pro děti i dospělé zcela zdarma. Navíc tento rok bude za příznivého počasí připravena pro děti skákací chaloupka, kde se rovněž mohou vyřádit.

Budou si zájemci moci zakoupit v areálu závodu nějaké sportovní oblečení a běžecké boty?

Bohužel tento rok námi oslovený prodejce tuto akci odmítl na poslední chvíli.

Závodu se v minulosti zúčastnili i někteří olympionici, o koho tehdy šlo a kdo by se měl letos v Dolní Lhotě ukázat?

V minulosti to byl Karel David a Alena Peterková. Minulý rok také pozvání přijal Robert Štefko. Mým cílem bylo pozvat pro tento rok Annu Pichrtovou, ale bohužel nesehnal jsem na ní kontakt. Každoročně oslovujeme řadu sportovců, ale nikdo vám to na 100% neslíbí.

Největším lákadlem pro závodníky bude skútr v tombole. Je to zajímavá cena, co nám k ní můžeš říci bližšího?

Každoročně se snažíme obohatit tombolu, aby závodníci, kterým se nepovede kvalitní umístění, také měli šanci si odnést od nás nějakou věcnou cenu. Hlavní cenou pro letošní rok je opravdu osobní motocykl pro dvě osoby. Předem můžu prozradit, že je červené barvy a vypadá opravdu dobře. Fotografii tohoto skútru jsme zveřejnili na našich webových stránkách www.dolnolhotskadesitka.cz