V Olomouci se díky dobrým lidem objevila v těchto dnech zcela nová a bohulibá aktivita. Běh, charita a následná pomoc potřebným, to bylo inspirací k vytvoření charitativní aktivity s názvem LucyTeam.

A příběh Lucie (*2010), která se po velmi těžkém porodu narodila trvale velmi vážně neurologicky postižená, byl tím hlavním impulsem. Její první samostatný nádech na Jednotce intenzivní a resuscitační péče Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci byl prvotním podnětem k založení občanského sdružení.

Otcem Lucie a zároveň otcem myšlenky je Vlastimil Blaťák: „Chceme pomoci co nejvíce miminkům vyhrát zápas nejtěžší, pokud jej musí podstupovat bezprostředně po příchodu na svět.“, říká.

Občanské sdružení LucyTeam je také pořadatelem veřejných běžeckých závodů v českých a v moravských městech. Startovné platí běžci formou zakoupení týmových dresů. Z výtěžku jsou pak financována nemocniční oddělení, která pečují o těžce postižené novorozence bojující o život. Za své peníze dostává běžec kvalitní funkční běžecké triko, nebo levnější variantu za několik stovek korun. Spolupořadatelem všech aktivit jsou také Lázně Teplice nad Bečvou.

Olomoucký půlmaraton v červnu 2011 byl historicky první akcí LucyTeamu, tehdy ještě oficiálně neexistujícího. Na dvě desítky běžců v čele s Petrou Kamínkovou, která pro nás závod mezi Češkami vyhrála, až po nevidomého horolezce Jana Říhu, běželi 21,1 km dlouhou trať, a někteří z nich poprvé v životě.

Na pondělí Velikonoční uspořádalo občanské sdružení LucyTeam 1. Běh Fakultní nemocnicí na podporu Novorozenecké JIP v tomto zdravotnickém zařízení. Odpoledne proběhla prohlídka Novorozenecké JIP, které se zúčastnil patron akce skokan na lyžích Jakub Janda a další partneři akce. V průběhu odpoledne pak v několika samostatných bězích v dresech LucyTeamu proběhlo areálem Fakultní nemocnice asi sto běžců. Aktivně běžel také nový ředitel FN Olomouc Roman Havlík. Této nové akce se zúčastnilo přibližně 100 lidí.

Tréninky pro začátečníky

Co je však nejzajímavější pro nás běžce? Tento týden zahajuje charitativni občanské sdružení LucyTeam běžecké tréninky pro začátečníky, kteří právě s během začínají nebo se třeba chtějí připravit na Olomoucký půlmaraton. Pod vedením naší špičkové vytrvalkyně Petry Kamínkové a sprintera, slovenského reprezentanta Tomáše Čelka (800m přek.), se pak lze účastnit i tréninků pro pokročilejší běžce. Podmínkou účasti je však zakoupení běžeckého dresu LucyTeam za 1000 Kč. Podstatná část z této částky poputuje právě na novorozenecké oddělení FN Olomouc.

Takzvané „Profitréninky“ s trenéry budou probíhat pravidelně každé pondělí a středu ve Smetanových sadech. Sraz všech běžců bude vždy u Restaurace Fontána a Hudebního altánu v 18:00 hod., a rozhodně nepůjde jen o to, odběhat si svou dávku kilometrů. Trenéři se budou věnovat všem a to i individuálně. Na programu je rozcvičení, abeceda, samotný běh a technika běhu, a samozřejmě i vyklusání a uvolnění. To celé by nemělo překročit 60 minut.

Nebojte se běhání

Netroufáte si hned napoprvé stíhat po parku Petru Kamínkovou? Chodíte běhat raději až po setmění, aby vás nikdo neviděl, jak se trápíte? Věřte, že tak začínala většina z nás. Důležité je vytrvat, a právě proto potřebujete běžeckou skupinu podobně zdatných začátečníků. Běžecké tréninky potmě pro začátečníky a amatéry pořádá LucyTeam zcela zdarma každý týden v úterý a ve čtvrtek ve 20 hodin, sraz je také u Restaurace Fontána v Olomouci. Jediným smyslem je pomoci vám i nám rozběhat se a dosáhnout prvních trvalejších zlepšení. Dodržíme tak přání všech začínajících běžců běhat po tmě.

Ti z vás, kteří později zatouží po tréninku s profesionálním trenérem, mohou kdykoli přestoupit do profesionální tréninkové skupiny pod vedením Petry Kamínkové a Tomáše Čelka.

A jak se zúčastnit a co pro to udělat? Koupě běžeckého dresu LucyTeamu vám umožní účast na všech trénincích LucyTeamu v roce 2012, uhradí vám startovné na Běh Jeseníkem v září 2012 a prvních dvacet majitelů běžeckých dresů LucyTeamu získává dále zdarma startovné na jeden z podniků seriálu v běhu do schodů RunUp 2012.

Zajímavostí je, že kromě Petry Kamínkové podporuje tyto aktivity i náš špičkový skokan na lyžích a vítěz Světového poháru v roce 2005 Jakub Janda a také nevidomý horolezec Jan Říha.

Přidejte se k nám! Podpoříte dobrou věc a ještě si u toho zaběháte!

Web LucyTeamu


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.