Poslední stovka, ta rozhodla o vítězi jubilejního 20. ročníku Porubského čtvrmaratonu. Krásné slunečné počasí, teplota 15 °C, to byly parádní podmínky pro sváteční závodní dopoledne. Sem tam sice trochu pozlobil vítr, ale to nikoho ze 146 zúčastněných neodradilo, aby se postavili na start tří různých distancí, a to míle, pětky a čtvrmaratonu.

V půl jedenácté se na trať vydali mílaři v podání dětí, kde byli první tři nejrychlejší David Klinčák ZŠ Porubská (6:28), Valerie Králová ZŠ Porubská (6:34) a Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice (6:43). V 11 hodin společně odstartovali čtvrmaratonci a pětkaři, na které čekaly okruhy (3 a 6) po Porubské hlavní třídě „Lenince“.

Čtvrmaratonu udávalo od začátku tempo Vítkovické duo Martin Ručka (35:18) a Matouš Vrzala (35:16), kteří běželi svůj závod a o vítězi rozhodl doslova sprinterský souboj na poslední stovce, ze kterého vyšel vítězně Matouš. Třetí místo obsadil Olda Kokošek Sachasport Dynafit (37:08).

Mezi ženami první dvě příčky obsadila dvojice závodnic MK Seitl Ostrava zlatá Petra Pastorová (40:42) a stříbrná Magda Drastichová (41:01). Třetí pozici do třetího kilometru držela Markéta Kašná BK Ludgeřovice / TJ Jäkl Karviná (43:04), před kterou se dostala Jana Coufalová SSK Vítkovice (42:06) a vzala tak bronz, Markét tak zůstala brambora.

Na pětce suverénně zvítězil Michal Poledník CC Beskydy (16:29), o druhou příčku si to rozdali Jakub Koch (17:51) a Ivan Karas AK EZ Kopřivnice (17:54). Nejrychlejší ženou byla teprve třináctiletá slečna Rozálie Mrózková AK EZ Kopřivnice (21:55), druhé místo brala Petra Hartmanová Head Pro Team (23:05) před třetí Monikou Sýkorovou (24:38).

Po ukončení závodu následovalo vyhlašování vítězů, kteří přebírali ceny a prize money z rukou paní starostky a Matouš Vrzala si domů odnesl putovní pohár, který získal již do svého držení, jelikož dosáhl tří vítězství na čtvrmaratonu.

Pro všechny běžce bylo připraveno občerstvení, tombola a děti se mohly zabavit například na laserové střelnici a byly pro ně připraveny různé hry a soutěže. Všichni si tak pěkně užili sváteční dopoledne.

Výsledky