Ostrava a s ní celá republika bude po roce opět slavit atletický svátek. Již od roku 1961 se zde sjíždějí nejlepší světoví atleti, aby se předvedli na prestižní Zlaté tretře.

Mezi letošní hvězdy zajisté patří jamajský sprinter Usain Bolt, který včera v podvečer přiletěl z Mnichova na letiště v Mošnově.

„Byl bych rád, kdybych běžel rychleji než ve svém prvním závodě v sezoně. Mám skvělou formu a můj kouč Glen Mills je spokojený s tím, kde v současné době jsem, já mám z toho taky radost. Takže pokud půjde vše dobře, jsem přesvědčený, že bych mohl pokořit hranici času 9,7. Jednoznačně se na to soustředím,“ řekl Českému rozhlasu Bolt.

Organizátoři na přání Boltova trenéra změnili i program. Stovka mužů se poběží namísto ve 20.50 už v 19.35 hodin.

Nejlepší sprinter planety se bude už zítra věnovat dětem na Čokoládové tretře.

Chybět bude olympijský vítěz Dayron Robles, který zde v roce 2008 zaběhl světový rekord na 110 metrů překážek. Poprvé v životě totiž dostal víza do USA a chce toho využít ke startu na mítincích Diamantové ligy v Eugene 2. června a v New Yorku o týden později.

Z dalších zahraničních běžeckých es se ostravským divákům představí v běhu na 200m sprinterské hvězdy Veronica Campbellová-Brownová a Wallace Spearmon.

Holuša a Maslák

Nejvíce budeme zvědavi na Jakuba Holušu. Ten je ve skvělé formě. Vždyť na březnovém halovém mistrovství světa v Istanbulu získal stříbrnou medaili v běhu na 800m. Bylo by skvělé, kdyby závod vyhrál. Největšími soupeři mu budou Polák Kszczot a Brit Andrew Osagie.

Na dvoustovce se ukáže i novopečený český rekordman Pavel Maslák. I on je nyní na vrcholu, minulý týden se mu podařil neskutečný kousek – překonal 34 let starý rekord Karla Koláře v závodě na 400 metrů. Na přeborech v Praze zaběhl čas 45,31 sekundy a národní rekord tak překonal o plných o 46 setin. Tímto výkonem také splnil limit pro účast na olympijských hrách a na mistrovství Evropy v Helsinkách.

V kratších běžeckých disciplínách se na startu objeví také další naši atleti – Jan Veleba (100m), Josef Prorok (400m), Jan Kubista, Miroslav Burian, Daniel Grecman, Matěj Blahůt (všichni 800m), Petr Peňáz (110m přek.), Václav Barák, Josef Prorok, Jiří Mužík, Jiří Stehno (všichni 400m přek.).

Milan Kocourek

Nás vytrvalce bude také zajímat závod na 3000m. Nastoupí do něj Milan Kocourek, který na květnovém MČR v běhu na 10.000m dosáhl času 29:33.56 a získal tak další mistrovský titul.

V pátečním závodě bude mít však těžkou úlohu. Bude doslova obklopen Keňany. Je zde přihlášeno celkem 21 běžců, z toho 9 keňských a 4 z Etiopie. Jsou zde i dva výborní Poláci. Milanův osobák na této trati je 8:07.41. Prosadit se v této konkurenci bude však pro něj těžké, všichni jeho soupeři mají své nejlepší výkony hluboko pod osm minut. Milan se však stále zlepšuje. Budeme mu všichni držet palce, aby osmiminutovou hranici prolomil.

Denisa Rosolová

Největší českou běžeckou hvězdou bude jistě šestadvacetiletá Denisa Rosolová. Minulou neděli startovala na trati 200m v anglickém Manchesteru. Jedná se o zajímavý závod, kdy trať vede ulicí a nemá žádnou zatáčku. Denisa skončila druhá za Sanyou Richardsovou a stanovila tak základ neoficiálnímu českému rekordu na dvoustovce bez zatáčky časem 23.53.

V Ostravě bude určitě útočit na některou z medailí.

V běhu na 400m překážek budou o stupně vítězů jistě bojovat Zuzana Hejnová a Zuzana Bergrová.

Z dalších našich žen běžkyň se předvedou Kateřina Čechová (200m), Lenka Masná, Dana Šatrová (800m), Jana Sotáková (100m přek.).

Foto: archív Denisy Rosolové

Program mítinku

Startovní listina

Zlatá tretra – web pořadatele

Historie a rekordy mítinku

Čokoládová tretra