Před více než týdnem skončil v New Yorku 26. ročník nejdelšího běžeckého závodu světa. I letos byl Sri Chinmoy Self – Transcendence 3100 Mile Race v mnoha ohledech jedinečný, neopakovatelný a nabitý událostmi nejenom pro 12 zúčastněných odvážlivců, ale i pro organizátory a návštěvníky tohoto běhu.

Tak například se letos na závodě událo toto:

  • Letošní vítěz Ital Andrea Marcato sice nedokázal vylepšit svůj výkon z předchozího ročníku, přesto je jeho počin zlatého hattricku ze tří účastí prostě výjimečný. Tento rok došlo poprvé i na přímou konfrontaci s legendou tohoto závodu a jeho historicky nejrychlejším běžcem Finem Ashprihanal Aalto, který doběhl druhý se ztrátou více než dvou dní. Jak jsme uvedli v minulém článku, Andrea letos ve čtyřech závodech uběhl přes sedm tisíc kilometrů. Kromě toho absolvoval plavecký závod přes Curyšské jezero (26, 4 km) a dvaceti čtyř hodinovku na kole – že by příště zkusil nějaký delší triatlon?
  • Po loňském úspěšném doběhu Japonce Takasumo Seno se o totéž v tomto roce pokusila i jeho manželka Lan Yang Huang. Až do 49. dne držela limit potřebný ke zdolání cílové mety 3100 mil, poté ji ale postihly problémy s kolenem, a tak nakonec zaostala o sto mil. I tak je ale její výkon při první účasti fantastický a účast manželského páru na tomto závodě raritou.
  • Smutným rekordmanem závodu v celé jeho historii je Izraelec Kobi Oren. Běžec, který již v minulosti jednou závod zdárně absolvoval, se sice letos 4. září postavil na start, avšak kvůli zdravotním obtížím byl nucen odstoupit již po necelých šesti hodinách a uběhnutých 29 mílích. Po uzdravení se již do závodu nevrátil.
  • Naproti tomu Ir Nirbhasa Magee, který byl dva dny před startem pozitivně testován na covid, vstoupil do závodu až čtvrtý den po jeho začátku. Po dvou týdnech běhu, kdy se intenzivně snažil dohnat ztrátu tří dní, musel odstoupit pro celkové vyčerpání. Po zlepšení kondice se do závodu přesto vrátil, i když už v té době ztratil naději na zdolání 3100 mil, a svým statečným výkonem až do posledního dne sklízel zasloužené ovace.
  • Slovensko vévodí statistikám tohoto závodu, a to jak v mužské, tak i v ženské kategorii. Naši východní sousedé již měli pět běžců, kteří závod úspěšně dokončili, Slovenka Janáková dokonce v ženském světovém rekordu. I tak ale všechny statistiky blednou před Ananda Lahari Zuščinem. Tento subtilní vytrvalec z Kysaku se letos zúčastnil již poosmnácté! Mety 3100 mil dosáhl zatím šestkrát, celkově tak v newyorské čtvrti Queens nakroužil neskutečných 84 tisíc kilometrů, což je více než dvojnásobný obvod zeměkoule…Sám Zuščin ke svým účastem říká: „Běh mě osvobozuje a dává mi vnitřní radost. Tato vnitřní radost ve mně asi vytváří schopnost zvládnout toto nespočetné množství kilometrů. Cítím, že jsem běh dostal do vínku, jakoby bylo mým posláním. A když tuto kapacitu mám, je dobré ji využít naplno a přitom pozorovat, co dokáže lidské tělo, a to nejenom mé.“
  • Podobnou kilometrovou nálož má i „Létající Fin“ Ashprihanal Aalto, který závod běžel zatím šestnáctkrát – a pokaždé uběhl celou porci mil. Nejrychleji se mu to povedlo v roce 2015, a to za 40 dní 9 hodin 6 minut a 21 vteřin. Oba borci tak se svými potencionálními oběhy kolem Země začínají konkurovat Měsíci…
  • Jedním z nejsilnějších momentů letošního ročníku byly chvíle po doběhu Rusa Dužého a Ukrajince Lebeděva. Oba si po úspěšném dokončení závodu srdečně blahopřáli a dali tak na čas zapomenout válečnému konfliktu, který zuří již přes osm měsíců nedaleko nás. Snad přijde doba, kdy lidská zápolení budou jen výsadou sportovních kolbišť…

Ukrajinec Lebeděv byl také posledním běžcem, kterému se podařilo 3100 mil v roce 2022 absolvovat. Cílové mety dosáhl pouhé dvě hodiny před vypršením limitu 52 dní a byl to jeho jubilejní desátý úspěšný doběh.

  • Tchajwanec Wei Ming Lo, šedesátiletý člen speciálních jednotek a národní hrdina této malé ostrovní země v Jihočínském moři, více než polovinu závodu, tedy přibližně 2500 kilometrů, uběhl v pantoflích. Toto obutí doporučoval a posléze i daroval ostatním běžcům a někteří z nich skutečně párkrát za den vyměnili svoje superpružné Hoky, Altry, Brooksy či New Balance za pryžové pantofle!
  • Tento závod je po právu nazýván Mt. Everestem všech ultramaratonů. Zatímco na nejvyšší horu světa od roku 1953 vystoupilo již skoro 5000 lidí, za 26 let existence závodu dokončilo 3100 mílový běh 53 běžkyň a běžců. Pro úspěšné dokončení musí zúčastnění absolvovat 118 maratonů, což je na betonové trati v Queensu 5649 kol s celkovým převýšením 25 825 metrů. Závodníci tak kromě naběhaných téměř 5000 kilometrů ještě pomyslně na nejvyšší horu vystoupají téměř třikrát!

Zakladatel tohoto závodu Sri Chinmoy popsal přínos běhání na dlouhé vzdálenosti takto: „Sebepřekonání je jediná věc, kterou člověk potřebuje, aby byl skutečně šťastný. Takže tyto závody běžcům ohromně pomáhají, i když navenek musí překonávat velké překážky. Když nakonec závod skončí, cítí, že dosáhli něčeho velmi významného.“

Ať je tedy letošní newyorský příběh inspirací, jak velkých výkonů je člověk schopen dosáhnout. Nejenom na nejdelším závodě světa.

Celkové výsledky 26. ročníku závodu na 3100 mil:

  1. Andrea Marcato (ITA) – 43 dní 03:20:27
  2. Ashprihanal Aalto (FIN) – 45 dní 16:28:47
  3. Lo Wei-Ming (TPE) – 46 dní 15:01:43
  4. Vasu Dužij (RUS) – 48 dní 10:59:02
  5. Susan Marshall (NZL) – 50 dní 16:23:53
  6. Stutisheel Lebeděv (UKR) – 51 dní 15:37:47
  7. Huang Lan Yang (TPE) – 3,000.2 mil
  8. Stephen Redfern (AUS) – 2728 mil
  9. Kaneenika Janáková (SVK) – 2658.9 mil
  10. Ananda Lahari Zuščin (SVK) – 2637.5 mil
  11. Nirbhasa Magee (IRL) – 1543.2 mil