Někdy o výsledku závodu rozhoduje detail. Třeba v nedávném 38. ročníku Kružské kundratické u Jilemnice. Silniční běh na 11 km nahoru, dolů na obrátku a zpět po stejné trase se součtem stoupání dvě stě metrů.

Spolufavoritovi Jaromíru Hradeckému ze Skutče se hned v prvních metrech závodu rozvázala bota. Sice do obrátky stihl vedoucího běžce doběhnout, ale následné stoupání bylo o level náročnější než úvodní. „V kopci byl fakt lepší a celkem mě utekl. V seběhu do cíle jsem ho dost stáhnul,“ řekl mi Jaromír.

Proto pro něj byl šokem pohled do výsledků, kde je mezi prvním Ondřejem Svěchotou a druhým Jaromírem rozdíl tří minut. „Mohlo to být maximálně dvacet sekund. Za těch uvedených 34 a něco by to nedal ani Pavlišta.“ Jaromír má ve výsledcích 37:13, což prý sedí.

To ale není jediná minela pořadatelů, někteří závodníci prostě ve výsledcích nejsou, i když doběhli a byl jim změřen čas, dostali medaili i diplom o účasti.

Hlavní závod žen se běžel na pět kilometrů, tedy dle map to bylo malinko kratší, se společným startem s jedenáctkou. Prostě nahoru a dolu. A až do konce bojovali o prvenství Karolínka Grohová (17:48) z Vrchlabí a s druhou Janičkou Lenčovou (17:56) startující za TJ Jičín a nyní žijící a pracující v Liberci.