„Chtěla jsem redakci překvapit a tak jsem začala psát reportáž ze závodu v Nasavrkách,“ začíná e-mail od naší čtenářky Alice Rychlé a pokračuje: „Než jsem ji ale dokončila, vyšel článek o tomto závodě od mého vzoru, Iva Domanského. Tak posílám, co mám, ale asi to nevyužijete.“

Redakce BezvaBĚHu si moc váží ochoty Alice a proto jsme se rozhodli udělat výjimku – o Nasavrkách přinášíme ještě druhou reportáž. Berme to zároveň jako inspiraci pro všechny ostatní, kteří si říkají, že by rádi napsali o závodě, kde byli…

Veteráni z celé české republiky si dali tuto neděli dostaveníčko ve východočeských Nasavrkách, kde se utkali na veteránském mistrovství České republiky v půlmaratonu. Poprvé se tu běželo na jiné než patnáctikilometrové trati, a to při příležitosti uctění památky vyhlazení obce Ležáky, k níž došlo téměř na den před sedmdesáti lety.

Celkem 192 závodníků se v lehce teplejším, ale pořád snesitelném vytrvaleckém počasí vydalo vstříc zvlněné obrátkové trati z Nasavrk do Ležáků a zpět. Mistrovské tituly si odnesli Daniel Orálek (SK Moravská Slavia Brno), který doběhl v čase 1:12:36 a Radka Churaňová (Loko Trutnov), jejíž vítězný čas dělá 1:24:29.

Oba se přitom museli poprat se zahraniční konkurencí, když byli po čtyřech letech do Nasavrk opět pozváni afričtí borci. Jeden z nich, budoucí vítěz Bowen Mojzis Kipkosgei, se utrhl ihned po startu a dal všem najevo, kdo je tady králem. Jedenadvacetiletý keňský závodník ze stáje Benedek týmu není u nás žádným nováčkem.

V dubnu si na Pardubickém vinařském půlmaratonu vyběhl druhou příčku, ovšem v čase o více jak 2 minuty horším oproti dnešku, což je pozoruhodné, jelikož Pardubický půlmaraton dlouho držel prvenství v rychlosti trati, zatímco nasavrcká trasa se vzhledem k časům řadí mezi ty pomalejší.

Na druhém místě ho následoval oddílový kolega Said Azouzi z Maroka, který doběhl s více než tříminutovou ztrátou (1:07:54) a třetí skončil Etiopan Erkolo Ashenafi (1:10:26). Na Dana Orálka čekalo až páté místo, které si vybojoval časem 1:12:36. Mezi něj a Ashenafiho se ještě vklínil maďarský závodník Tamás Tóth (1:11:19).

Veteránským mistrem Orálek

Zpočátku se Orálek držel s Tóthem, ten se mu ale brzy vzdálil. „Druhá půlka už byla slabší. Včera jsem si zaběhl desítku na dráze v nejlepším čase od roku 2004. Cítil jsem se dnes hodně unavený, navíc mi nesedly kopce“, přiznal své slabiny novopečený veteránský mistr.

Obdivuhodné výkony Miloše Smrčky již snad ani nikoho nepřekvapují. Exceloval i zde, když si odnesl celkově šesté místo v absolutním pořadí za Danem Orálkem. Zaslouženě mu patří mistrovský titul v kategorii 55–60. No řekněte, koho z běžců o generaci mladších by nepotěšil čas 1:15:40? Sedmé místo a třetí pozice mezi českými závodníky patří vítězi kategorie 35–40 Josefu Veberovi z SK ZŠ Jeseniova (1:16:29).

Prvenství v kategorii 45–50 si odnesl Bořek Jančík, závodící za Svartes Hořice (1:18:57) Neúnavný závoďák Vladimír Vacarda (AC Slovan Liberec), který si do Nasavrk odskočil po včerejším vrchařském závodu v Perné u Mikulova, zaběhl nejlepší čas v kategorii 50–54, a sice 1:25:05. Kategorie 60–64 patřila Svatopluku Kudličkovi z LRS Vyškov (1:26:47) a o třídu vyšší kategorii 65–70 vyhrál téměř domácí Jarda Málek z TURBO Chotěboř (1:35:49). Nejlepším z ktegorie 75–80 se stal Vítězslav Jantsch z AC Liaz Jablonec (1:53:48) a až za ním nejlepší „sedmdesátník“ Stanislav Doležal, BK Pardubice (1:58:50).

Nejstarším závodníkem byla živoucí legenda Jiří Soukup, který o sobě v nedávné době dal vědět v dokumentu o nejstarších atletech světa. V letošním roce slaví již 85. narozeniny, s čímž pořadatelé jaksi nepočítali a v pětiletých kategoriích skončili tou 80 a více let. Hlavní pořadatel a moderátor celé akce Honza Rýdlo při předávání ceny přislíbil panu Soukupovi, že diplom k patřičné věkové kategorii nad 85 let ještě vyrobí a dodatečně zašle.

Titul v ženách pro Churáňovou

U žen nebyla situace tak jednoznačná jako u mužů. Loňské veteránské mistryni Renatě Hájkové tento rok zkřížila cestu letošní maratonská vicemistryně Radka Churaňová z Loko Trutnov. Ta od počátku udávala tempo, dokud ji na 5. km nedostihla Keňanka Jerotich Cheboi. Ta se později časem 1:23:12 stala historicky první keňskou závodnicí, která v Nasavrkách zvítězila.

Churáňové se ji už nepodařilo dostihnout, ale prvenství mezi Češkami a veteránský titul v pohodě uhájila. „Závod jsem si zaběhla, protože to tu mám prostě ráda, veteránské mistrovství jsem vůbec neřešila. Jela jsem sem s cílem doběhnout do pátého místa a ve slušném čase. Když uvážím ty kopce na trati, jsem s časem 1:24:29 i s celkovým druhým místem spokojena,“ řekla nová mistryně. Navíc přiznala, že stejně jako Orálek včera běžela dráhové závody a ještě před závodem zvažovala, zda do Nasavrk vůbec vyrazí.

To druhá Renata Hájková z TJ Maratonstav Úpice, která svedla vítězný duel se čtvrtou Maďarkou Ágnes Kiss, přijela s velkými ambicemi. „Chtěla jsem si dát osobák. Věřila jse, že tu bude kvalitní konkurence, a když je kvalitní konkurence, běhají se dobré časy. Když jsem ale viděla ten zvlněný terén, bylo mi jasné, že to nedopadne.“

Hájková přitom dlouho byla až na čtvrté pozici, ale v průběhu závodu se propracovala před Ivu Milesovou a nakonec svedla vítězný duel s Maďarkou Ágnes Kiss. Čas Hájkové je 1:27:27, Kiss doběhla za 1:27:54.

Čtvrté místo a bronzová medaile mezi veteránkami připadly navrátivší se Ivě Milesové. Přestože před pauzou sklízela úspěchy především jako vrchařka, dala Nasavrkám přednost před sobotní kvalifikací na vrchařské ME, které proběhne začátkem července v Turecku.

„Jsem zvyklá na daleko strmější kopce, takže nějaký ten vršek na trati mi nevadil. Bylo to na mě ale dost dlouhý a navíc nemám natrénovanou rychlost, takže jsem holkám nestačila. Měla jsem co dělat, abych to dala pod 1:30,“ zněla trochu zklamaně. Do cíle to ale nakonec stihla za 1:29:55, takže snad může být alespoň trochu spokojena.

Celkově šestá doběhla Alena Krcháková, šestapadesátiletá svěřenkyně Jiřího Šmitáka, závodící za AC Moravská Slavia Brno. Do cíle se dostala za 1:39:22, čímž si vysloužila první místo v kategorii 55–60 a skalp mnohých mladších soupeřek.

Kategorii 40–44 vyhrála celkově sedmá Jana Vichová z HSK Benecko (1:40:47), kategorii 45–50 ovládla časem 1:55:36 Martina Němečková (4 Dvory České Budějovice), nejlepší z žen 50–54 se stala Hana Breburdová z MK Kladno (1:53:45) a ženy 60–64 ovládla Marie Šlechtová ze Slavia Hradec Králové (1:56:30). Nejstarší dnešní závodnice z kategorie 70–75 Dana Elingerová se v 74 letech dostala do cíle za obdivuhodných 2:22:25.

Jak dál?

Po závodě se rozhořela diskuze, zda se vrátit k původní délce trati (což byl původní úmysl), a nebo přepsat dějiny Nasavrk a zavést tradici půlmaratonu. V minulých letech se tu rok co rok střídaly dvě trati o shodné délce 15km. Kromě tradiční kopcovité se běhala i oproti dnešku kratší varianta směrem Ležákům, ta byla ale právě pro neoblíbenost zrušena a zůstala jenom kopcovitá verze přes Hradiště a Hodonín.

Půlmaratonů máme na rozdíl od patnáctek nepřeberné množství, takže by byla jistě škoda zapomenout na osmatřicetiletou tradici. Výjimka se přesto v tomto případě možná stane pravidlem, neboť většina účastníků, byť zchvácených z posledních 700 metrů stoupání před cílem, si novou trať nemohla vynachválit.

V mini-anketce, kterou pustil mezi závodníky Honza Rýdlo, padaly výrazy jako „bylo to drsný, ale krásný“ nebo, jak řekl Vláďa Vacarda, „pro vrchaře jsou delší závody v kopcovitých tratích skvělým tréninkem a takových není nikdy dost.“ Rozhodnutí bude na pořadatelích. Jak to nakonec dopadne, se dozvíme napřesrok.


Běžkyně, skrývající se pod pseudonymem Alice Rychlá, je studentkou farmacie v Praze a nadšenou příležitostně závodicí běžkyní.