Třináctým zastavením letošního ročníku Velké ceny východních Čech v bězích byl Běh u rozhledny ve Vysoké nad Labem u Hradce Králové. Loňské prvenství obhájili Drahomír Randa ze Stěžer a Deniska Kozáková z Hradce Králové.

Byla opět připravena dvouokruhová pětka, součet stoupání kola byl 21 metrů. V první polovině se běželo více z kopce po širokých lesních cestách, v druhé byla i krátká trailová pasáž přes kořeny stromů. Bylo krásné letní počasí. Před zahájením akce pořadatele vzpomenuli na legendárního Jirku Soukupa. „Při otevření rozhledny před deseti lety jsme tady s Jirkou popili a plánovali závod. Realizace proběhla až vloni.“ Navíc byl připomenut sobotní úspěch časoměřice Jana Zajíce z Hvězdy Pardubice, který ve Víru na horském běhu na 28 km vyhrál sedmdesátníky.

S těmi obhájci prvenství to bylo napínavé doslova do konce. Denisa se přihlásila až těsně před uzávěrkou přihlášek dopředu. Drahomír Randa až na místě: „Měl jsem problémy s nohou, tak jsem váhal do poslední chvíle. Ale snad je ok a rád bych obhájil prvenství v tomto pěkném závodě,“ řekl po příjezdu.

Vloni dal Drahomír čas 16:15 a letos opět po sólo běhu zapsal 16:55. Vloni třetí Václav Rohlík z AC Pardubic rovněž po indi výkonu byl letos druhý za 18:02.

Chyběl vloni stříbrný Jaromír Hradecký, ten ve středu vyhrál Janderovskou desítku a v sobotu Horský běh kolem Vírské přehrady, 28 km dal za 1:43, a dokonce o deset minut porazil Jana Janů.

Bitva byla o třetí místo a v ní se překvapivě prosadil nejlepší padesátník běhu Mojmír Svoboda (19:14), který porazil o generaci mladšího Vítězslava Šourka (19:18), oba z Pardubic. „Využil jsem zaváhání soupeře v trailové pasáží půl kilometru před cílem,“ řekl k rozhodujícímu momentu. Stejně jako vloni byl pátý Václav Modrý z Račič nad Trotinou – 20:05.

Ve stylu start cíl vyhrála Denisa Kozáková, navíc v novém ženském traťáku – 20:38. Velkým překvapením bylo druhé místo Jany Sodomové z Opatovic nad Labem – 21:45. „V pátek, když jsem bruslila na Labské cyklostezce, mě oslovil pořadatel závodu jedoucí na kole. Nakonec jsme přijeli celá rodina a byl to super zážitek.“

Vloni byla Iva Čechová z Hradce Králové druhá (21:27), letos přijela doslova minutu před startem a i když neměla číslo, ale byla včas přihlášena, umožnili jí pořadatelé vyběhnout. V cíli byla třetí ženou za za 22:25. „Spletla jsem si čas startu,“ vysvětlila po doběhu." Celkově čtvrtá byla Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 23:53 a pátá Eva Šefcová ze Rtyně v Podkrkonoší – 26:21.

Na startu byl i druhý nejstarší současný běžec u nás Standa Doležal (85 let), o pár měsíců více má Zdeněk Kopecký z Budějovic, který dal letos dvě půlky pod tři hodiny. Ve středu dal Standa těžkou Janderovskou desítku pod 1:21 a ve Vysoké zapsal 36:56.

Na foto s vítězem je nejstarší účastnice – šedesátnice Eva Friebelová z Havlovic startující za Maratonstav Úpice, která jako jediná dala druhé kolo rychleji než první, asi ji doběhnutí Randou pěkně nažhavilo – 32:19.

Startující mládežníky ocenil pozvánkou do svého podniku Café Bajer Pardubice známý pardubický kavárník a běžec Milda Bajer (29:52), který letos otestoval trať a dal si i rozhlednu: „Trať závodu je suprová, navíc byl dneska krásný výhled z rozhledny.“

Velká cena východních Čech v bězích pokračuje v červnu dokonce deseti závody. Zcela zaplněn je třeba víkend 17. a 18. června, kdy se mimo jiné uskuteční v sobotu v Pardubicích Dubinský kros a v neděli Hradecký kros. O týden později v sobotu 24. června se běží v Lužanech na Jičínsku o level náročnější Běh Lužanskými hvozdy.