Ve středečním pozdním odpoledni nad Velkými Albrechticemi na Bílovecku visely mraky nízko, sem tam se blýsklo, sem tam zahřmělo. To však neodradilo nikoho z necelé stovky závodníků, aby se postavili na start 37. ročníku Běhu Velkými Albrechticemi, který byl letos zařazen do Moravsko-Slezského běžeckého poháru. Pořadatelé opět připravili dvě asfaltové rovinaté distance, a to 4,5 km a 10 km.

Start a cíl byl tradičně na fotbalovém hřišti, kde bylo i zázemí, takže každý absolvoval ještě kousek po travnatém pažitu. V šest hodin odpoledne za zamračeného, ale teplotně příjemného počasí tak všichni společně odstartovali na pokyn startéra a hlavního organizátora pana Bierského.

Nejprve tak o cenné kovy bojovali závodníci na „poloviční“ trati. Tou nejrychleji prolétl držitel dosavadního traťového rekordu Michal Poledník TJ Sokol Opava (13:46) a překonal tak svůj traťák. Druhý za ním skončil Michal Vlček (15:21), který se po třech letech opět vrátil na závodní tratě a třetí místo obsadil Tomáš Wachtarčík (16:01).

Mezi ženami zvítězila Nela Valášková (19:24), stříbro brala Vanda Hanke (21:22) a bronz Klára Horáčková (21:50). Hlavní závod na 10 km už poněkolikáté opět ovládl Tomáš Blaha AK Kroměříž (33:32), který zvítězil stylem start-cíl. Toho po celou dobu stíhal, ale nedohnal Pavel Dvořák Atletika Alojzov (34:17). Pro třetí příčku si doběhl Marek Škapa MK Seitl Ostrava (38:08).

Mezi ženami měla na této trati svou premiéru Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (40:06), která stejně jako vítěz mužské kategorie zvítězila stylem start-cíl. Za tou se zdárně zhruba do 5 km držela stříbrná Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (41:12) a bronz získala po odstoupení Magdaleny Drastichové MK Seitl Ostrava další závodnice AKEZ Kopřivnice Kateřina Polášková (43:49).

Po doběhnutí do cíle na každého čekalo pivko, nealko a párek a pro medailisty napříč všemi kategoriemi byly připraveny medaile a prize money. Poděkování patří všem Albrechtickým pořadatelům, že opět pro všechny připravili pěkný běžecký závod, kterým všichni běžci a běžkyně mohli oslavit Celosvětový den běhu.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného