Velká cena východních Čech bude mít letos skutečnou prázdninovou pauzu. Tak posledním kláním před nimi je sobotní Běh Lužanskými hvozdy v Lužanech na Jičínsku. Centrum závodu je v areálu místního kempu, navíc u rybníka a je to doslova akce pro celou rodinu. Dopoledne jsou závody dětí, je i rodinný běh. V 11:30 samostatně startují ženy na jejich pětku, která má teda spíše 5,5 km a na okruhu dva běhatelné kopečky. A ve 13 hod se vydají muži, do půlky na stejný okruh, ale pak je čeká kilometrové kruté stoupání. A poté hned šusem dolů. Délka je osm kilometrů. Zajímavé jsou finanční premie pro nejlepší a jsou i za překonání rekordů, ale ty jsou tak kvalitní, že by musel přijet John Kagwe a Tiruneš Dibabaová z Keni aby byly překonány. Letos mají pořadatelé štěstí, že o víkendu není jiná akce Velké ceny, takže lze očekávat početné a kvalitní startovní pole.

Zatím poslední závodem Velké ceny byl Hradecký kros, dva lesní mírně členité okruhy u legendárního rybníku Biřička. Opět to byl povedený koncert pořadatelského týmu manželé Brychovi, Petr Šubert a Standa Proněk. A kdo jiný mohl v Hradci vyhrát než Drahomír Randa ze Stěžer, který byl i vloni, druhý, na bedně. Tehdy ale přijel absolutní eliťák Jáchym Kovář.

„Sice jsem uvažoval o novém komerčním běhu ve městě. Ale kamarád Pepa mě přesvědčil, že je moje místo jinde. Ono být mezi vítězi, kde je náš nejlepší vytrvalec Jan Pešava, stálo za to.“

Drahomír vyhrál bezkonkurenčně v čase pod 36 minut, kdysi Honza Pešava, dosud český rekordman na deset kilometrů na dráze (27:48) a půlmaraton (61:48), zde zapsal 30:34 (1999).

Peckou byla letos soutěž žen. „Na Bezvaběhu jsem si přečetla o tomto závodu a jelikož jsem zde ještě nestartovala jeli jsme s rodinou na výlet,“ řekla vítězná Terezka Zuzánková, před pár lety běhala i ultra a byla českou rekordmankou v běhu na 12 hodin, výkon téměř 136 km, která v čase 40:30 porazila další favoritku Anetku Khýrovou ze Dvora Králové nad Labem, která to také dala pod 41 minut. Traťák 36:30 z roku 2018 má Lucie Maršánová.