To nejlepší co může východočeská metropole nabídnout v běhu mimo dráhu nastoupilo do T-Mobile Olympijského běhu v Hradci Králové.

Sportovní podvečer začal závodem dětí na jeden kilometr, který ve stylu start cíl vyhrála opět dvanáctiletá Tereza Havlíčková (3:35 minuty). Za ní si to rozdali kluci o celkové druhé místo a nakonec uspěl čtrnáctiletý Ládík Raim, vloni byl třetí, který po startu běžel jako třetí muž a do vedení šel sto metrů před cílem a na vítězku ztrácel šestnáct sekund. „Dělám atletiku,“ přiznala se drobná a sympatická slečna, na foto s vítězem hlavního závodu Drahomírem Randou.

Na hlavní závod, dvouokruhovou terénní pětku, se zatáhlo a vypadalo to všelijak. Ale naštěstí přišel v úvodu jen silný vichr a spadlo pár kapek vody.

Většina trati vedla po přilehlých posekaných loukách, tráva ležela na zemi, takže kdo si nedal pozor pěkně se i sklouznul, takže žádný fofr, navíc cca po kilometru se běželo stoupání do místního kopce známého po názvem Panelka.

Ve stylu start cíl vyhrál stejně jako vloni Drahomír Randa ze Stěžer. Hradecký Keňan v čase 16:56 minuty. Drahomír momentálně vede běžecký Pohár D35, v němž vyhrál Vysokomýtský i Vysocký krosový půlmaraton. Za ním bojovala dvojice Jiří Hrdinka a Tomáš Metelka, který se vezl ve stínu o hlavu většinou soupeře, ale v závěru ho v pohodě vyškolil, 18:06 a 18:07. Takže pořadí stejně jako před rokem.

V soutěži žen rovněž ve stylu start cíl vyhrála jeho maminka, padesátnice Taťana Metelková, nyní je to i vedoucí žena Velké ceny východních Čech v bězích. Po startu běžela sedmá, ale v druhé půlce šla dokonce na páté místo celkově – 19:42. Loňská vítězka a obhájkyně prvenství ve Velké ceně a maminka Ládíka Raima Deniska Kozáková byla druhá za 21:11. Třetí byla Lenka Tomšíková za 22:04.

Sice pár startujících po prvním okruhu zabalilo, ale na konci startovního pole se bojovalo až na cílovou čáru. Zaujal výkon nejstaršího a asi nejhmotnějšího účastníka Olympijského běhu v Hradci, zkušeného vytrvalce Pepy Krátkého, který to dal pod 37 minut a neuzavírá výsledkovou listinu. Vše odběhl a vyběhl a doběhl v kontaktu s početnou skupinkou běhochodců. V druhém kole jsem zachytil koment přítomného zdravotníka, který byl zhruba stejného věku a muskulatury: „Pane teda před váma smekám.“