3. 6. odstartuje svou druhou dekádu nesilnější ženský běh v Česku. Český běh žen – závod, o kterém se říká, že je tím nejusměvavějším na světě, má svou specifickou atmosféru. Je plný podpory, vzájemnosti a pro mnohé plný nových začátků. A je pro něj taky typický obraz valícího se pestrobarevného proudu rozjařených běžkyň. Na konci pak, samozřejmě, medaile. Ta letošní však bude nejkrásnější ze všech. „Bude jako mandala, pro štěstí a radost. Kdo jí získá si ji může dát třeba i jako přívěšek na kabelku nebo batoh,“ říká manažerka projektu Šárka Mokrá. Stejně zářivé bude i tričko. Koneckonců podívejte se sami.

Český běh žen Ostrava se běhá od roku 2013. Ženy běží, muži fandí a děti mají svou zábavu i hlídání. Je to fenomén přinášející sportovní výkony a neuvěřitelné dávky endorfinů uprostřed severomoravské metropole. Za uplynulých 10 let s Českým během žen Ostrava vyběhly tisíce žen, mnohé po dlouholeté pauze, jiné úplně poprvé. Většina z nich už u běhu zůstala. A to je asi největší satisfakce pro tým pořadatelů z SSK Vítkovice a jejich kolegů a partnerů akce na všech stranách. „Ten závod inspiruje ženy, které často nikdy neběhaly, zároveň je na tak vysoké úrovni, že nadchne profesionálky. Tak, jak je koncipován přirozeně ukazuje cestu, jak si změnit život. Účastnila jsem se čtyřikrát a vím, o čem si ženy povídají, “ řekla pravidelná účastnice, bývalá atletka Zdenka Kusáková. A další citát říká: „Ta amtoška je úžasná, doporučuji všem ženám, jde to i bez tréninku, to vás tak pohltí, že běžíte, ani nevíte jak a jste v cíli … .“

Český běh žen Ostrava se liší od většiny běžeckých podniků prostě tím, že se neorientuje čistě na výsledek. Smyslem závodu je dát šanci všem bez ohledu na výkonost, což oceňují také partneři akce: „Jsem doslova fascinován nepopsatelnou vlnou sounáležitosti a radosti z pospolitosti. Už při příchodu, rozcvičování, povídání si mezi sebou je cítit něco, co jinde nenajdete. Každá závodnice chce zaběhnout svůj osobák, o něco usiluje, ale to, co je žene v před není konkurence a vyhranění se vůči ostatním, ale pospolitost. Nejde o výkon individua, ale společný čin… Aspoň já to tak vnímám velmi silně. Možná je v tom nějaké poselství celé společnosti,“ hodnotí muž v čele závodu, jeho ředitel Oldřich Zvolánek.

Běží se na 2,5 km, 5 km a 10 km a také se chodí s NW holemi na 2,5 km. Na trať mohou také kočárky i invalidní vozíky. Svůj závod mají i děti. Automatický je warm up pod vedením zkušených instruktorů. Pro všechny je vždy připraven skvělý doprovodný program, zábavný, vzdělávací i dobře chutnající.