Kamil Krunka z Náchoda se stal osobností Běhu Lužanskými hvozdy v Lužanech na Jičínsku, 47. ročník jako vždy zařazený do Velké ceny východních Čech v bězích. Hodinu po poledni byl v sobotu za běžecký příjemného počasí odstartován hlavní závod mužů na osm kilometrů. Po čtvrté za sebou vyhrál Kamil Krunka. Podobnou bilanci má legendární Vít Pavlišta, který byl nejlepší v letech 2011 – 2014, po něm dokázal vyhrát dvakrát za sebou Jirka Čivrný mladší.

Nejlépe to Kamil dal za 26:36 při prvním vítězství již v roce 2010. Nyní vyhrál poslední čtyři ročníky, po třech vyhraných za sebou se stal majitelem poháru a odvezl si ho domů, letos byl připraven nový a větší. V posledních letech to Kamil běhá kolem 28 minut, letos 28:11, vloni se těsně dostal pod 28.

Závod mužů má s kratším během žen společné úvodní čtyři kilometry a poslední kilometr obou závodů je stejný, rovinatý. Po úvodním kiláčku čeká běžce nejdříve výživné kilometrové stoupání a následuje seběhová část, kterou mají ženy vlastně až do cíle. Muži si dají po čtvrtém kilometru více jak kilometrové stoupání se stometrovým převýšením a následuje sešup dolů a poté dlouhý dvoukilometrový doběh k obci a do cíle v místním kempu. Celkový součet stoupání tohoto velkého okruhu je uváděn 250 metrů.

Určitě stojí za připomenutí, že traťovým rekordmanem je Jiří Čivrný starší. V roce 1986 zde dosáhl výkonu 25:29. Vyhrál zde také pětkrát a traťák dal při svém poslední vítězství, dokázal zde vyhrát i třikrát za sebou. A to po něm zde běžel třeba držitel nej českého výkonu na deset kilometrů na dráze (27:48) a v půlmaratonu (61:31) Jan Pešava (vyhrál dvakrát, v roce 1992 dal 25:36), Petr Losman (26:29) nebo Vít Pavlišta (nejlépe 26:52). Prostě neskutečný výkon Jirky Čivrného staršího, v jehož stopách zde kráčí jeho syn, který zde třikrát vyhrál (naposled v roce 2018, nejlepší vítězný čas 28:03 má z roku 2015).

Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník František Vagenknecht z Nové Paky za 28:42 a třetí další veterán Jirka Čivrný mladší za 28:48, který k průběhu uvedl: „Závod jsme rozběhli v pěti, ještě s námi bratři Berkové, kteří odpadli v dlouhém seběhu před půlkou. Kamil nastoupil na začátku nejtěžšího stoupání a pokračoval sólo. Já byl za ním, ale doběhl mě František a musím říci, že mě v závěru nějak chyběl morál závodit na totální doraz.“

Ženy, junioři a veteráni nad 70 let vyrazili na poctivou pětku, dle GPS vítězky a i dle map 5,7 kilometru, půl hodinu před polednem.

A jak už to v tomto klání obvykle bývá první dorazili do cíle junioři. Tradičním bedničkářem závodu je František Nosek z Úbislavic, vloni druhý, předloni první. Letos vítězství za 22:41.

Celkově třetí byla v tomto závodě nejlepší žena – Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem – 23:24 (na foto). Před týdnem byla druhá v jiném klání Velké ceny, a to Hradeckém krosu. „Již jsem zde za mládežnických let běžela, ale tuto trasu jsem šla poprvé. Po roztažení startovního pole jsem měla malinko problém s orientací, fáborky byly v lese hůře viditelné, ale nakonec jsem to v pohodě dala.“ Druhou ženou byla čtyřicátnice Deniska Kozáková z Hradec Králové za 25:44, vyhrála zde před dvaceti lety, ale tehdy se běhala kratší trať, a třetí Olga Čechová z Frýdštejna za 26:51.

Oceněni byli i nejlepší domácí závodníci. A stejně jako vloni to byla čtrnáctiletá Terezie Mikulová – 28:08, zlepšila se o dvě minuty, a Marek Berger 50:44. Ten byl navíc druhý v kategorii 55 – 59 let, kterou vyhrál nestárnoucí Jarda Mazač z Police nad Metují – 37:39. U něj platí, že nikdy není pozdě, protože se v tomto věku rozhodl zásadně změnit profesi a připravuje se na práci strojvedoucího.

Muži nad 70 let vyhrál o parník nováček v této kategorie František Pechek z Trutnova, za mlada český šampion v maratonu – 28:53. Další startující legendou byla Blanka Paulů, která ač šedesátnice se umístila na celkově pátém ženském místě, navíc finančně dotovaném, za 27:41.

Poslední dobou se rozzávodil druhý nejstarší vytrvalec u nás Standa Doležal, minulý týden dal během víkendu závod v Pardubicích i Hradci Králové. Letos mu bude 85 let a v Lužanech to dal za 45:58.

Ženský traťák z roku 2007 drží Taťána Metelková – 21:58 a v roce 1989 dal Ruda Cogan tento okruh za 19:56.

Pořadatelé mají zavedeny i hezké zvyky, že oceňují od deseti startů, dále po pěti, věrné účastníky. Letos si pro tričko za 45 účastí přišel místní Ladislav Mach, který byl v čase 33:47 třetí v kategorii 75 – 79. „Byl u založení závodu a chyběl pouze jednou když marodil. Je to náš nejvěrnější účastník a letos to dal po 46,“ konstatoval ředitel závodu Jiří Kůtek.