Pořadatelé závodu chystají dvě novinky. Na trati budou vypsány dvě prémie. Slavkovská a Chvalčovská, kdo v určitém tajném pořadí protne místo oněch prémií, obdrží při vyhlášení výsledků dar od starostů těchto obcí.

První Slavkovská je na cca 3,5 km nad Slavkovskými loukami, druhá Chvalčovská je pod schodištěm cca 350 m před cílem již v areálu Sv. Hostýna.

Další novinkou bude Cimbálová muzika Kalíšek, která k poctě našich Orelských bratrů Kubiše Gabčíka a všem oceněným titulem Mistr ČR zahraje v netradičním podání Státní hymnu.

První muž a žena si ze závodu odvezou tradiční bystřický výrobek ohýbanou židli od společnosti TON.

Každý závodník obdrží na památku plátěnou tašku s logem mistrovství od společnosti Dobrý textil.

Přijde i na tombolu startovních čísel a jako vždy na Hostýně stravenka na teplou stravu v restauraci Ovčárna před níž bude vyhlášení výsledků.

Jako na každém mistrovství 35+ budou věkové kategorie členěny od věku 35let po 5 letech podle mezinárodní atletických pravidel IAAF. Zájemci se mohou přihlašovat po internetu na: https://www.atletikauni.cz/…n-19-08-2023

Samozřejmě se nebude závodit jen v kategoriích nad 35 let, ale i juniorských a do 35 let s tím, že to nejsou kategorie mistrovské, tudíž si titul mistra z Hostýna neodvezou.

Ještě bych připoměl, že zařazení do mistrovských kategorií není podmíněno členstvím v atletickém klubu. Platí zde tato 2 pravidla: ZÁVODNÍK MUSÍ BÝT STARŠÍ 35 LET A MÍT OBČANSTVÍ ČR.

Ti zahraniční obdrží ceny dle docíleného pořadí, ale trochu zamíchají udělení medailí z MČR. Ty připadnou vždy prvním 3 starším 35 let s občanstvím ČR. Závodu se mohou účastnit i hobíci tedy amatérští závodníci jako u jiných otevřených závodů.

Moc bych si přál aby závod měl úroveň a nebyl modní přehlídkou či karnevalem a držel se atletických pravidel.

Často se porušují taková pravidla: Starovní čísla mají být na prsou, ne na zádech, někdy na noze na trenýrkách a pod. Výsledky zpracováváme i ručně a číslo v cíli na prsou je předpokladem zachceného výkonu a pořadí.

Další nešvar sluchátka v uších, taky odporuje atl. pravidlům. Za vedra se nám závodníci vysvlékají a běží bez dresu. Minimální oděv trenýrky a tílko platí v atletice a je dobré se toho držet.

Povolujeme navzdory atl. pravidlům mít v závodě mobil, ten lze použít jen v nouzi v ohrožení života a zdraví závodníka či jiného.

Nechceme nikoho diskvalifikovat, chceme pravidla objasňovat a mít v cíli všechy živé, zdravé a spokojené.

Ředitel závodu Karel Novák.