Na konci letních prázdnin (1. – 3.září) bude 3000 účastníků zdolávat již po čtrnácté sportovní výzvu IMOS Beskydskou sedmičku 2023, extrémní horský závod jednotlivců a Mistrovství ČR v horském maratonu dvojic. Na všechny účastníky čeká do cíle porce 101,5 kilometrů s převýšením 5500 metrů. Časový limit na přechod Beskyd z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm je 29 hodin, ti nejlepší však trasu zvládnou absolvovat za méně než polovinu časového limitu.

„Jsem rád, že se nám podařilo udržet totožnou trasu z roku 2022, což ocení zejména sportovci, kteří se na B7 vydávají opakovaně a není jich zrovna málo. Zároveň jsme zapracovali na celé řadě organizačních věcí, abychom kvalitu závodu zase posunuli o něco dál. Třeba start na atletickém stadionu v Třinci bude pro všechny mimořádným zážitkem, který dodá celému startovnímu poli elán a sílu do žil a užijí si ho i rodiny a fanoušci na tribunách,” říká ředitel závodu IMOS Beskydská sedmička Libor Uher.

Javorový, Ropice, traverz Travného, Kykulka, Lysá hora, Smrk, Čertův mlýn, Pustevny, Radhošť, Velký Javorník. To jsou beskydské vrcholy, s nimiž bude celé startovní pole během víkendu bojovat ze všech sil. Naposledy si s nimi nejlépe poradil Aleš Sedlák v čase 12 hodin a 12 minut, ale jména některých vynikajících ultratrailových běžců v letošní startovní listině napovídají, že může být skvělý loňských výkon i překonán. Jasno bude v sobotu 2. září dopoledne, kdy budou na frenštátské náměstí přibíhat nejrychlejší závodníci.

Beskydská sedmička je závodem nejen pro špičkové sportovce, ale především pro hobíky, kteří si chtějí zkusit extrémní výzvu a posunout své limity. Bez rozdílu věku i výkonu všechny ale spojuje každoroční touha pomáhat, neboť B7 má tradičně charitativní přesah. Z každého startovného jde část vybraným spolupracujícím organizacím a zároveň se během závodního víkendu pořádá akce Každý metr pomáhá. Během ní se díky sportovcům, fanouškům závodu i organizátorům podařilo v roce 2022 vybrat rekordní částku 340 tisíc korun, která putovala do Centra Bazalka, organizaci, pomáhající dětem s těžkým vrozeným kombinovaným postižením a jejich rodičům. Letos se bude do zapečetěných kasiček v cílovém prostoru na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm během soboty i neděle přispívat na Centrum Kaňka z Tábora, zařízení komplexně pečující o děti s postižením a jejich rodiny.

Slavnostní start 14. ročníku IMOS Beskydská sedmička 2023 se uskuteční v pátek 1. září ve 21:45 hod. na atletickém stadionu STaRS v Třinci, časomíra na absolvování závodu se na frenštátském náměstí zastaví v neděli 3. září ve 3:00 hodiny ráno. Nejrychlejší závodníky lze očekávat v sobotu 2. září dopoledne mezi 9:00 až 10:00 hodinou. Neděle pak bude patřit slavnostnímu ceremoniálu, který v 9:00 odstartuje koncert kapely AV Blues & Swing Band a od 11:00 hod. následuje slavnostní vyhlášení vítězů B7.