Letos se běžecká akce Saar Challenge se startem a cílem v Hlinsku rozrostla dokonce na čtyři samostatné závody. Vedle tradiční sedmdesátky, letos 78 km, která byla pořádána s GPS trasou, to byly klasicky ve Žďárských vrších vyznačené tratě 44 km a 21 km a nově 7 km. Pořadatelé i při devátém ročníku byli opět tvůrčí a třeba v závěru bylo suprovou novinkou oběhnutí Hlinska po louce, než cesta mezi auty sídlištěm.

Nejvíce obsazené byly prostřední dvě trasy. Na maratonské o délce 44 km a se součtem stoupání 900 metrů, kde se běží i přes nejvyšší vrchol Devět Skal (836 mnm) byl od startu na čele Jakub Čtvrtníček startující za Galago.cz, na foto startovní číslo 104, a vyhrál za 3:55:58 a byl nejlepší do 35 let. Vloni byl na této trati pátý.

Druhá byla vyškovská dvojice mladých veteránů 36 – 49 let Martin Skřivánek a Lukáš Koudelka. Ti jsou ve východních Čechách jako doma a bedny zde berou pravidelně, teda zatím v posledním 365 dnech jim chybí prvenství. Před rokem uspěli v listopadu na maratonu ve Svratce a na jaře v maratonu v Kuksu, vždy druhé a třetí místo. „S prvním jsme byli v kontaktu. Utekl nám na začátku poslední třetiny při seběhu z Devíti skal, kde v kamenitém terénu doslova skákal jak kamzík. My pak měli pak problém i v závěru, kdy jsme to na občerstvovačce na 36 kilometru přehnali s pitím. Postihla nás malá krize, naštěstí jsme to ke konci zas rozběhli,“ řekl mi Lukáš v cíli – 3:58:31.

Právě v koncovce se k nim mílovými kroky blížila nejlepší žena, vítězka veteránek 31 – 44 let, Lenka Kohnová z Vranova – 4:02:10, vloni byla nejlepší na sedmdesátce. Na dosti nerovné části pod nejvyšším vrcholem Hlinecka Pešavou (697 mnm) běžela doslova tryskem a skákala jak srnka, ale v cíli kulhala, takže asi k nějaké nehodě došlo. Druhou ženou byla vítězka mladic Lucie Záškodová za 4.38:05, celkově byla jedenáctá.

Největší halo v cíli měly účastnice kategorie nad 45 let. Vyhrála Lucie Sirová za 5:14:21 před Naděždou Slavíkovou – 5.35:46 a Janou Zavřelovou z Němčic na Pardubicku – 5:40:26. Nejzkušenější muže vyhrál s téměř půlhodinovým náskokem Vojtěch Valla za 4:25:35.

Vzhledem k rozsahu akce pořadatelé čas závodníků nějak neřeší, i když mají vypsané limity. Sám jsem zde jednou na maratonu byl přes osm hodin. Letos se to podařilo nejstaršímu účastníkovi maratonu Václavu Horákovi (67 let) z Libčan, který s nelehkou tratí bojoval 8:32:00.

Podobného času dosáhla i několikanásobná vítězka ultra závodu, ale na distanci 78 km se součtem stoupání 1,6 km, Marcela Rambová z Hradce Králové, v minulých dvou ročnících absentovala. Na svém profilu k akci uvedla: „Strašně ráda se na tento závod vracím. Jakub Jaroš se svým týmem odvedl opět perfektní práci.“ Celkovým vítězem ultra se stal další běžec z nížin a také několikanásobný vítěz, jenž rovněž vloni chyběl, Jirka Štos z Pardubicka za 8:23 hodiny.