Týmový půlmaraton se vrátil na Pankráci. Běhali (nejen) učitelé i (jejich) žáci 19.09.2023 | Tomáš Nohejl

Týmový půlmaraton se vrátil na Pankráci. Běhali (nejen) učitelé i (jejich) žáciJan Wawrzyczek/Mawa foto CHCI DOSTÁVAT NOVÉ ZPRÁVY: email POTVRDIT facebook sharing button 2twitter sharing buttonemail sharing button Půlmaratonská distanc se ve čtyřech lidech promění v dosažitelnou i běžcům méně praktikujícím. A těm živeným závodním adrenalinem dodá další motivační jiskru. Po útlumu je tu zpátky Craft Team Running. Ve žhavé sobotě se běhalo pod mrakodrapy v parku na Pankrácké pláni v Praze.

Čtyřčlenný tým má před sebou šestnáct okruhů a je pouze na něm, jak si s nimi, resp. kolik členů a v jakém pořadí, poradí. O dramatické okamžiky a vypjatou atmosféru v depu není nouze. Závodní ranvej vedla povětšinou po parkových chodnících, částečně i přes trávník, oproti předcházejícím ročníkům neměla tolik prudkých zatáček a žádnou vracečku.

Osvěžení přinesly i rozprašovače vody podél trati, nejen zasloužené pivko v cíli. Závod tvořil tradičně součást volnočasového festivalu Kavky 4 sport, představující pohybové a sportovní aktivity této pražské části. „Já byl běhat sám ráno asi tři kiláčky, moc tomu teď nedám,“ omlouval se na startu, kde zůstal jen s pistolí v ruce, Ondřej Kubín, starosta Prahy 4, původem basketbalista, ale teď už i s rodinou pravidelný účastník zdejších běžeckých akcí.

V hlavním půlmaratonu (v součtu za 1:15:26) zvítězili Školáci, čtveřice ve složení Tomáš Nohejl, Max Semenčukov, Josef Rendl a Dušan Erbs, jinak trenéři Běžeckých škol, které provozuje na třech místech v metropoli úspěšně agentura SportGroup. Na dohled za nimi skončili třetí jejich skuteční „žáci“ z Běžecké školy Prahy 4 v mixované sestavě s jednou ženou.

A ještě před ně se natlačilo nejlepší kvarteto mezinárodní školy z Nebušic. Tři družstva Falcons – sokolíků přivedla jejich trenérka Naďa Koštovalová, bývalá úspěšná reprezentantka v běhu na 400 metrů, členka stříbrné štafety (s Benešovou, Dziurovou a Formanovou) z halového mistrovství světa 1995. „Máme tam už pár let pravidelný kroužek s krosovými výběhy, moc mě to baví a teď se chystáme na závody do Švýcarska,“ vyprávěla. Její svěřenec Erik Machů alespoň zaznamenal vůbec nejrychlejší čas na jeden okruh – 4:02. Ostatně není divu, vždyť nedávnou desítku na Grand Prix Praha zvládl za 33 minut.

Na kratší desítce, taktéž štafetových čtveřic, byli nejlepší Blesk McQueen (za 42:03). Vítězné double si po třech letech znovu užil evropský canikrosový šampion Dušan Erbs s dcerou Sofií, teď už nadějí uhříněveské atletiky. Nejprve finišoval pro těsné prvenství před Adatomem v rodinné dvojici (300 metrů běžel potomek, 700 metrů rodič). Pak hnedle sledoval týmové parťáky Školáky na jejich prvních úsecích a do boje vyrazil jako čtvrtý. Tedy díky tomu si znovu naplno užil vítězné ovace v cílové bráně. „Pěkně jsme se proběhli a mohli strávit čas s rodinou, to je hlavní,“ hodnotil spokojeně. Na stupních vítězů mu aplaudovali i žena Kateřina a synek Sam.

„Bezvadná atmosféra a účast běžců všech kategorií nám znovu potvrdily, že tento závodní model má svoje místo v běžeckém kalendáři. Příští rok se vrátíme k seriálu závodů týmových půlmaratonů na více místech po Česku,“ potvrdil Martin Dvořák, ředitel závodu.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3