Běh a relaxace patří k sobě. Přesvědčily se o tom více než dvě tisícovky běžců, které se v sobotu 23. září zúčastnily karlovarského závodu ČEZ RunTour. Nad lázeňským centrem, které je pod ochranou UNESCO, se po šestém letošním závodě oblíbeného běžeckého seriálu nesl smích rekreačních běžců i elitních atletů, kterým dominovali vytrvalci z Keni a čeští olympionici i paralympionici.

Po jedné z nejkrásnějších závodních tratí v Česku se proběhli elitní běžci, hobíci i celé rodiny s dětmi při závodu ČEZ RunTour Karlovy Vary. Zavedla je k romantickým kolonádám, ke krásně zrekonstruovaným lázeňským budovám, do malebného údolí říčky Teplé a také na Goethovu stezku, po níž se vraceli do cíle.

Po dětských Lupilů bězích na 500 a 1000 metrů se do startovního koridoru postavili účastníci rodinného běhu na 3 km. Jako první byli v cíli Lukáš Adam Bennour (10:37) a Iveta Urbanová. Úžasná vodička seriálu, která doběhla v čase 12:11. Závodu se zúčastnila i handicapovaná plavkyně, která závodila na paralympiádě v Tokiu i Riu. Karlovarskou trať zvládla projet na speciálně upraveném vozíku v čase 11:17. Nejdelší startovní listinu měl už tradičně PUMA RUN 5 KM, při kterém protnuli cílovou pásku jako první Michal Burian (15:36) a Zuzana Kotěšovcová (18:18). Při nejprestižnějším závodu ČEZ RUN 10 KM dominovala dvojice keňských běžců – Kennedy Rono (31:23) a Philice Kipkerio (34:04).

Nejrychlejší českou ženou byla reprezentantka a účastnice tokijské olympiády Tereza Hrochová (34:10). Třetí místo pak obsadila Hana Homolková: „Mám karlovarskou trať moc ráda. Je hezká i rychlá zároveň, proto patří mezi moje nejoblíbenější. To je také důvod, proč jsem přijela na závod až z Vysočiny,“ usmívala se v cíli.

V letošní sezoně ČEZ RunTour provází každý závod jedno speciální téma z oblasti duševního zdraví. „V Karlových Varech jsme se zaměřili na relaxaci, protože tohle město bylo přímo stvořeno k odpočinku. Pro účastníky jsme připravili celou řadu aktivit z této oblasti,“ říká Marek Pirzkall, ředitel závodu z pořádající agentury VMLY&R.

S krásnou finisherskou medailí na krku, kterou tentokrát ozdobil symbol pramene, mohli běžci v bohatém zázemí načerpat novou energii – čekala na ně teplá sprcha, masáže od ALPY a nadace Leontinka, skvělé jídlo z Lidl menu, relaxační zóna O2 nebo měření svalů od Oborové zdravotní pojišťovny.

Všichni běžci, kteří se v Karlových Varech postavili na start, udělali dobrý skutek. Úhradou startovného totiž přispěli 50 korun nadaci Leontinka, která pomáhá nevidomým mladým lidem překonávat překážky spojené s jejich handicapem.

Každý běžec po celém Česku se také mohl zapojit do pomoci Dětskému domovu Cheb a Horní Slavkov, který vybrali pořadatelé se společností ČEZ, generálním partnerem seriálu. Vybraný dětský domov zařadili mezi charitativní projekty v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. „V této aplikaci sbíráte za své sportovní aktivity body, které pak můžete přidělit charitativním projektům. Nadace ČEZ následně za tyto body pošle dětskému domovu skutečné finanční prostředky. Moc za tuto pomoc děkujeme,“ dodává Marek.