Letos Malé ceny Monaka, desetikilometrový členitý lesní kros běhaný od března jednou měsíčně u Slatiňan, vyhráli jenom Jaromír Hradecký ze Skutče a Drahomír Randa ze Stěžer, na foto v cíli.

V roce 2023 se běželo sedmkrát. Pětkrát vyhrál Jaromír – nejlépe 35:49, drží z loňska i absolutní traťák 35:01. Drahomír měl tu smůlu, že vždy vyrazil, když Jaromír nedorazil, tentokrát kvůli zranění. „Vždy se těším na naše souboje a mrzí mě, že Jaromír chybí.“

Drahomír se při druhé na Monaku startu zlepšil o tři čtvrtě minuty a zapsal 35:44. „Už jsem měl malinko omáklou trať a i mě to celkem sedlo, sólo jsem běžel od půlky závodu. Vážně uvažuji, že se zúčastním říjnové Velké ceny, v neděli 22. října, kde má Jaromír obhajovat prvenství.“

Jak už je na Monaku letos tradicí byl opět druhý Jaroslav Tlapák z Iscarexu. Tentokrát zapsal 37:15. Třetí byl v osobáku 39:44 Daniel Gromus známý v běžeckém světě pod přezdívkou Indián.

V srpnovém Monaku díky závodnici Olympu Brno Ladě Dvořákové padl absolutní ženský traťák – 39:13, doběhla absolutně třetí. V září vyhrála Kateřina Matrasová z Chrasti za 46:13, celkově na osmnáctém místě.