Ještětice na Rychnovsku jsou už tradiční zastávkou Velké ceny východních Čech v bězích. Takovou zajímavostí minulých ročníků bylo označení trati, kilometrovníky se dost lišily od reality.

Letos to bylo poprvé tak jak má být, takže žádná desítka, ale cca 10,8 km je skutečná délka hlavního závodu, který se běží na okruhu okolím obce. Navíc je ještě připraven se společným startem s desítkou závod na pět a něco kilometru. O kvalitě a oblíbenosti závodu svědčí fakt, že letos měl Ještětický běh opět rekordní účast.

V tomto roce se bezkonkurenčním absolutním vítězem stal Kamil Krunka z BK Náchod za 37:49, který je na nejlepší cestě bojovat i o celkové prvenství ve Velké ceně. Vyhrál totiž i následný závod a o celkové prvenství si to ve zbytku soutěže rozdá s oddílovým kolegou Pavlem Jelenem. Oba již v minulých letech soutěž vyhráli, vloni byl nejlepší Jaromír Hradecký ze Skutče a za ním byli Náchoďáci. V Ještěticích doběhl druhý Michal Krtička z Hronova za 43:13. Stejného absolutního umístění dosáhla i jeho manželka Radka Krtičková – 52:46 a celkové 21. místo.

Soutěž žen měla také velkou favoritku – z Trutnova dorazila Johana Macková startující za UPHILL Chodská Trutnov, na foto. Joží, tak si říká na netu, se letos běžecky proslavila hlavně absolutním prvenstvím v maratonu, porazila tehdy i všechny muže, který byl pořádán v rámci červencové ultra akce Týnišťské Šlápoty.

„Pak jsem nemohla kvůli svalovému zranění přes měsíc běhat. Tak jsem se aspoň mohla plně věnovat přípravě otevření běžeckého obchůdku, který chystám na říjen v Trutnově. Zde jsem ještě neběžela, tak jsem nevěděla co od toho čekat. První půlka byla i náročná, ale roviny v druhé mě moc nebavily. Hold preferuji horské běhy, ale na rozběhání to bylo fajn.“ Joží doběhla v čase 50:52 na celkovém 16. místě.