Běž, dokud můžeš. To je heslo 1. ročníku unikátního vytrvalostního závodu Czechia Backyard Ultra Run, který začne v pátek 17. listopadu v Holešově. Běhat se bude v krásném prostředí v holešovském zámeckém parku.

Start závodu, jehož autorem principu je Garry ,,Lazarus Lake“ Cantrell z amerického Tennessee, je v pátek 17. listopadu v areálu koupaliště v Holešově, v 10 hodin. V Česku půjde o první závod tohoto typu. Konec závodu není předem daný, protože se neví, kdo a jak dlouho ze stovky přihlášených vydrží běhat. Pořadatelé očekávají, že konec zřejmě nastane v neděli, třetí den závodu.

,,Účastníci se společně postaví v celou hodinu na start každého běžeckého okruhu, který má délku 6706 metrů. Celý okruh musí uběhnout v limitu 60 minut. Poté se musí opět postavit na start okruhu v celou další hodinu. Vítězem se stává ten běžec, který se jako poslední postaví na start okruhu a dokončí ho. Ostatní účastníci mají technicky DNF. Ve výsledcích bude u všech běžců uvedeno, jakou vzdálenost uběhli,“ vysvětluje základní kritéria unikátního závodu jeden z pořadatelů Bob Komín.

,,Nestihnutí startu přesně v celou hodinu znamená diskvalifikaci. Pozdní start není možný. Pro běžce znamená ukončení účasti v závodu i skutečnost, pokud okruh nedokončí v časovém limitu 60 minut,“ dodal ještě Komín.

Závod se bude běhat na okruhu se startem od holešovského koupaliště. Odtud se pokračuje do parku na stezku, kde se vytrvalci vydají vlevo směrem k zámku. Oběhnou vodní tok, proběhnou kolem startu/cíle a pokračují rovně až na konec parku k asfaltové cyklostezce, na ní odbočí vpravo a poběží až na konec parku. Tam bude obrátka a odtud se vytrvalci vrátí po stejné trase do prostoru startu/cíle, kde už nebudou pokračovat k zámku, ale ukončí okruh v zázemí koupaliště.

Největšími favority unikátního závodu jsou Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem, Daniel Brázdil z Liptálu a slovenský vytrvalec Patrik Hrotek, který se v říjnu zúčastnil Mistrovství světa v Backyardu Ultra v americkém Tennessee.