Vloni byl jubilejní 60. ročník brněnského Běhu na Býčí skálu doslova bahenní koupel. Letos to byl zimní závod, kde se běželo na čerstvě padajícím sněhu pod nímž byl udusaný podklad.

Z propozic: "30 km – výživná, budete na ni dlouho vzpomínat, 15 km – dříve jen pro slabé, nemocné a ženy, teď přibyli ještě staří, kteří už 30 fakt nemůžou, a mladí, kteří ještě 30 fakt nemůžou. Proti třicítce působí jako neobyčejně krátká

Převýšení na 15 km je 330 m a na 30 km 650 m. Tradice: kdysi to byl kondiční běh brněnských horolezců, běhalo se v pohorkách, čas byl jen doplňujícím údajem, podstatné bylo zúčastnit se a doběhnout (to ostatně zůstalo). Pak se objevili orienťáci a atleti, stal se z toho závod, největší rozkvět asi před 20 lety, pak zůstali jen nejvěrnější, pár let se běhala jen patnáctka. Posledních deset let znamenalo opět renesanci třicítky."

Traťový rekord na 30 km drží z roku 2009 Daniel Orálek časem 1:54:09 hod, tento padesátník běžel vloni a byl sedmý za 2:14 hodiny. Letos na trati trénoval.

Závod měl tři starty, měřeno bylo orienťáckými čipy, které v cíli vyčítal ředitel akce Libor Zřídkaveselý. První se vydali na trať pomalejší třicítkáři, po půl hodině ti rychlejší. Do obou skupin se přimísilo pár pomalejších patnáctkářů. A jako poslední vyběhla hlavní skupina těchto závoďáků.

Hlavní závod skončil těsným prvenstvím Ondřeje Jágra před Lukášem Koudelkou (2:23:00 a 2:23:11), ale nejrychlejším borcem na trati byl Tomáš Ondráček, který si to dal mimo soutěž. Vyběhl v elitném rozběhu poslední a hluboce pokořil čas 2:20 (na foto).

Nejrychlejší ženou byla stejně jako před rokem Zdenka Kozáková za 2:48:57. Na třicítku přijelo několik orienťaků z východních Čech a primát pro nejvzdálenějšího měl Jirka Doucha z Náchoda – 2:57:23. Nejstarším účastníkem celé akce byl šedesátník Milan Marek – 2:47:14.

Patnáctka byl tradiční souboj mladíků. I když trať v úvodních pěti kilometrech vede furt do kopce nejnáročnější dvě stoupání přijdou po takové odpočinkové fázi po pátém kilometru. A v nich se ve vedoucí trojici lámal chleba. Vyhrál Jan Strýček za 56:47, v jehož stínu doběhl Vilém Bednařík 56:52. Třetí byl syn ředitele závodu Adam Zřídkaveselý – 59:35. Čtvrtý byl účastník z Plzeňska Radim Tokár 60:10. Eva Strnadová dala trať za 73:08.

Na této trati nastoupil i další šedesátník Milan Daněk z Blanska, pokud mě paměť neklame tak v létě dal sedm maratonů za sedm dnů na MUM – 2:03:37. „Je to taková klasika, které se vždy musím zúčastnit.“

Pro poslední flek si přijel od Hradce Králové malinko mladší Josef Krátký (2:19:50): „Za týden půjdu půlku u nás v Hradci Králové, tak jsem šel tesnout formu. Proti loňsku jsem se dokonce malinko zlepšil, ale u nás bude součet stoupání třicet metrů a tady těch třista byl zcela jinej level.“

Foto BÝČINA 2023 – mt03 – album na Rajčeti (idnes.cz)

Výsledky ORIS – Český svaz orientačních sportů (orientacnispor­ty.cz)