Jaký je podle vás nejlepší český běžecký závod? A seriál, nebo akce? Český atletický svaz vyhlašuje pravidelně Top běžeckých soutěží. První místa za rok 2023 obhájil RunCzech, Velká kunratická a Vltava Run.

Loni se konalo víc než 1800 běhů (závodů) mimo dráhu, tedy v průměru 35 týdně, které zaregistroval Český atletický svaz. To dělá přes dvě stě tisíc běžců, z nichž ovšem více než 95% tvoří neregistrovaní „atleti“. Libor Varhaník, šéf svazu, by je rád získal do svých řad, pochopitelně, počet členů znamená vyšší příspěvky od státu. Pak ale musí říct i bé, co jim nabídne, že. Většina z více než 300 pořadatelů jsou srdcaři, řada dalších čistě komerční subjekty, samotný svaz kromě Běchovic žádný významnější podnik neorganizuje. „Jsme tady na nejvyšší možné úrovni,“ pochválil všechny reprezentační kouč vytrvalců Jan Pernica, který má osobní zkušenost s mnoha akcemi.

Už tradiční ocenění Top běžeckých soutěží, které je i šancí na pohodové mimosezonní setkání, se hodnotí podle jediného objektivně změřitelného kritéria – počtu účastníků nad 15 let. I když některá čísla lze zpochybnit (platí počet (možných) přihlášených nebo doběhnuvších do cíle?), každopádně není pro věrohodnost správně, že je svaz ve výsledcích běžecké topky neuvádí. Stejně tak jako další pořadí mimo nejlepší pětky. Není také zcela jasné, proč se do seriálů počítají všechny akce společnosti Event media (Night Run, Winter Run, Neon Run). I jiní pořadatelé přece chystají víc seriálů nebo závodů… „Jsme jako cirkus. Přijedeme, postavíme, pak sbalíme a jedeme dál,“ charakterizoval trefně svůj byznys Tomáš Pavel.

A teď už k oceněným. Vítězové tedy obhájili loňské pozice. Do jednorázových závodů se prosadil na třetí místo jediný nováček ze všech 16 oceněných – Run Labe Run (letos 8.-9. června). Ačkoliv hnedle v premiéře mu řece odplavala toaletní budka… Druhý závod Vokolo Príglu chystá letos čerstvě tříčlenné parníkové štafety. „Máme na tři roky nového partnera, takže můžeme vymýšlet,“ těší se pořadatelé. „My vylepšujeme pořád. Vymysleli jsme nový doprovodný závod, protože jsme opět brzy vyprodali, poběží se po dvou,“ prozradila Jaroslava Maříková, ředitelka vítězného Vltava Runu, který měl loni vleklou kontroverzní dohru v podobě protestů proti údajně neférové výhře Kalokagathia aliance dvojčat Svobodových.

„Chceme ještě větší účast,“ burcuje David Bor, šéf svazových atletických soutěží, při verbování na běchovický monument, kde se loni poprvé běžely štafety. Pouze o 14 běžců víc (jediné zveřejněné číslo) totiž přišlo na Velkou kunratickou, která zvítězila v kategorii akcí – více závodů v jednom dni na jednom místě. „My jsme tradiční krosový závod v zimě a blátě, za tím si stojíme. Žádný komfort nechystáme,“ přidal s úsměvem za organizátory Jan Koutník.

A seriál vyhrál, kdo jiný, než RunCzech. Jako obvykle. „Letošní Pražský půlmaraton je vyprodaný,“ potvrdil nedávnou blížící se informaci Jan Kus z organizačního týmu. Event media běhy byly druhé a třetí Run Tour, seriál městských desítek, který při vzniku využil boomu, nastartovaného RunCzechem. A ještě žhavá novinka: Olympijský běh, který chce letos nachystat více než 90 závodů, má jich zatím 89, přesouvá pražský běh z Hvězdy na Letnou a poběží se i na Hrad. A navíc připravuje závod i v letní olympijské Paříži.

Ceny předávali běžecké legendy, členové Zlatého klubu českých vytrvalců. Jiří Sýkora, časem 13:24:99 držitel nejlepšího stále platného nejlepšího času na pětku z olympiády v Moskvě 1980 (to je 1161. čas v historii), si netroufnul předpovědět, kdo ho překoná. „Teoreticky Sasínek s Víchem by na to mohli sáhnout, ale je otázka, jak na tom budou opravdu vytrvalecky. Letos je odhaduju pod 13:40, že by mohli,“ řekl.

Ivan Uvizl, mj. český rekordman v hodinovce, který před lety pár dní vedl i světové tabulky, se označil za spokojeného důchodce. „Dal jsem dneska čtyřicet minut ve Stromovce, abych se podíval, kde jsme běhali,“ usmál se 65letý veterán. Nechyběla ani Petra Kamínková, 40násobná mistryně republiky, ta stále běhá i závody, nejen doma v Olomouci, ale karbonové boty už odmítá. Zato Monika Deverová, bývalá rekordmanka na 5 000 m, se stala biatlonistkou, dokonce se účastnila i letního mistrovství ČR, kde získala bronzovou medaili ve své věkové kategorii.

Top běžeckých soutěží v Česku 2023

Běžecký (jednorázový) závod: 1. štafetový Vltava Run, 2. Vokolo príglu (14 km), 3. štafetový Run Labe Run, 4. Palestra Kbelská 10, 5. Pardubický vinařský půlmaraton.

Běžecká akce: 1. Velká kunratická kros, 2. Běchovice – Praha (10 km), 3. Třeboňský půlmaraton, 4. Hradecký půlmaraton, 5. Klánovický půlmaraton.

Běžecký seriál: 1. Run Czech, 2. závody Event media (Night run atd. celkem 26 závodů), 3. Run tour, 4. Běhej lesy, 5. Vaše liga Praha

Běžecký festival: 1. Olympijský běh.