Třetí ročník Vejvanovického velikonočního crossu, obec na Chrudimsku, vyhrál absolutně v traťovém rekordu Tomáš Kyncl z Holic. Hlavní závod měl délku cca 11 kilometrů a byl to obrátkový běh s různorodým povrchem, byla louka, pole i asfalt, s lesním pytlíčkem uprostřed, kde byly dva výběhy.

Většinou byla trať rovinatá a vedena v povodí řeky Novohradky, po i proti proudu. Tato povodněmi proslavená řeka je pravostranný přítok Chrudimky, do níž se vlévá u nedaleké Uhřetické Lhoty.

Vloni stanovil časem pod 48 minut nejlepší výkon známý pardubický padesátník Mojmír Svoboda. Letos nedorazil a bednové ambice měl čerstvý padesátník Tomáš Kyncl. Tomáš v březnu vyhrál kategorii v rámci královéhradeckého běhu HaKi runu, ale zde se naposledy vyhnul Drahomíru Randovi, který na tomto závodě byl zařazen mezi čtyřicátníky. Před týdnem na Vysokomýtském půlmaratonu dal Tomáš 1:24 hod, ale tento výkon v kategorii stačil pouze na čtvrté místo. „Překvapil mě Jan Benko z Litomyšle, kterého jsem již porazil, ale tady podal výkon jen malinko horší než Drahomír, a pak mě zaskočil jeden neznámý borec (Marek Lubrich ze Šternberka). No snad to dnes dopadnu lépe,“ řekl mi před startem.

Na závod dorazil další výborný padesátník Martin Vacek z Iscarexu. „Letos jsem ještě nezávodil, tak jsem zvědav jak na tom jsem.“ A Martin to po startu pěkně nakopl. V jeho stínu se s nasazením všech sil drželi jen Kyncl a Radek Dvořáček z Doudleb nad Orlicí. V lesní části předvedl svoji třídu Kyncl a bezpečně vyhrál v novém traťáku – 43:47 minuty. Druhý Dvořáček, že by někdo z rodiny známého utráka Vlasty – 44:39 a třetí Vacek za 45:03. Čtvrtý byl bedničkář posledního ročníku Poháru D35 Jaroslav Špaček z Dašic na Pardubicku za 46:53.

Nejlepší žena Martina Drahá z Chrudimi byla celkově na desátém místě za 48:57, před ní proběhl cílem letos čerstvý šedesátník a za mlada republikový šampion z v maratonu z Nového města na Moravě Vašek Ožana – 48:55. Druhé místo brala domácí Martina Barboříková za 60:05 a třetí překvapivě Jitka Cinková z Pardubic – 62:03, za níž doběhla mladice Míša Jelínková z Třemošnice – 62:23. V běhu na tři kilometry vyhrál domácí Jiří Kučera za 16:37 a Sylva Frýdová z Hradce Králové 17:43.