Zkušené vytrvalkyni Olze Krčálové z Polné na Vysočině to letos prostě lítá. Naposledy se stala vítězkou silniční Žďárské 10 ve Žďáru nad Sázavou, která byla zařazena jako takový bonus do místního seriálu krosových běhů Žďárak, které se běhají každou první středu v měsíci na jaře a na podzim. Druhá byla vítězka do 40 let Simona Tůmová za 40:30. Obhájkyně prvenství, vloni dala 41:34, Helča Pechová ze Svratky závod nedokončila. Další závod se běží již ve středu 3. dubna.

V druhém ročníku závodu na úředně změřené trati Olga zaběhla čas 39:54, tedy cca o dvě minutky lépe než běhala v minulých letech. V březnu vyhrála i náročný krosový běh v Malči u Chotěboře, kde se na 13 kilometrové členité krosové trati zlepšila dokonce o čtyři minuty. Její osobní maximum na desítku je sedm let staré, a to 39:41.

„Vůbec nevím čím to je. Při tom běhám, abych šetřila nohu, tak o polovinu méně než dříve a chybí mi naběhané objemy. Takže jsem sama dost překvapená a mám z toho obrovskou radost. Závod byl fakt pěkný, sešli se na něm kvalitní běžci, a i když foukalo bylo dosaženo dost dobrých časů,“ řekla mi po závodě Olga.

Absolutním vítězem se stal nejlepší mladík David Musil za 35:22. Druhý byl známý vytrvalec, mimo jiné i vítěz Zimního Blaníku, Libor Eremka (st. číslo 67). Traťový rekord má z loňska reprezentant v orientačním běhu Miloš Nikodým – 32:57.