Obdivuji pořadatele, kteří se nebojí domácí největší masovky, a jdou s podobným formátem závodu proti ní. Před pár lety se to podařilo silničnímu Vysokomýtskému půlmaratonu a byl vyprodán.

Zcela jiného levelu je však Běh kolem Holého vrchu (662 mnm) – Nominal kros půlmaraton v Jívoví (545 mnm) v okrese Žďár nad Sázavou. Jak už vyplývá z názvu je to trochu jiná gajda – pořadatelé uvádějí součet stoupání 350 metrů. Když to přeženu, tak Holý vrch museli vytrvalci zdolat dvakrát.

Poprvé byli kousek od vrcholu po osmém kilometru, ale pak je čekal na necelých dvou kilometrech sešup dolů o sto výškových metrů a oběhnutí vrcholu z druhé strany a v závěru i jeho zdolání, což bylo po 16 kilometru závodu. Doběh, pokud se to dá říci v tom tropickém sobotním vedru, byl už pohodový.

Sám jsem si závod vyzkoušel a zcela souhlasím s hodnocením účastníka Petra Jičínského : „Nadšení organizátoři a milé povzbuzování ve všech obcích na trase. Terén těžší, než jsem čekal. Dvě vysilující několikakilometrová stoupání a když v půlce začalo pálit slunce, vařil jsem se jako žába v hrnci.“

V Běhu kolem Holého vrchu letos obhájil prvenství pravidelný účastník Marek Páral ze Žďáru nad Sázavou – 01:23:25. Jeho slova výborně vystihují závod: „Každý rok se na závod rád vracím, protože má skvělé rodinné zázemí a bezvadnou přátelskou atmosféru. Trať je rychlá, ale přesto znatelně zvlněná. Nabízí rychlé silniční úseky, tak polní cestičky a místy lehký trail zakončený posledním poctivým stoupáním na Holý vrch, které každého odmění výhledem na okolí Jívoví. Prostě paráda se vším všudy. Letos se mi neběželo úplně lehce, hlavně po startu. Chtěl jsem se přiblížit traťovému rekordu (z roku 2018 Zdeněk Černý – 1:21:15), což se mi nepovedlo. Každopádně osobák zlepšený o minutu a první místo mi bylo dostatečnou odměnou, bylo o dost větší teplo než v minulých ročnících, ale bezvětří. A vítr na této trati umí potrápit. Závěrem bych chtěl pochválit organizátory, protože výtěžek z akce věnují Domácímu hospicu Vysočina, a to je super.“

Druhý proběhl cílem Daniel Rubič z Brna za 1:25:51, vítěz mladších veteránů 31 – 45 let. Celkově třetí byla nejlepší štafeta, předávka je na občerstvovačce na 10,7 km, navíc byly na trati ještě dvě osvěžovačky, Radek Štursa s Petrem Hamákem také ze Žďáru – 1:26:48. Starší veterány vyhrál Jaromír Mucha z Velkého Meziříčí za 1:31:30, celkově byl čtvrtým jednotlivcem. Pro pořádek třetí byl Jan Čeněk z Pardubic za 1:30:19.

Nejlepší ženou na celkovém 26. individuálním místě byla také obhájkyně prvenství – Lenka Hanslová, ze Žďáru, vítězka starších veteránek, – 1:57:21. Druhá Lenka Sedláková to dala za 1:59:47 a byla nej v mladých veteránkách. Ženský traťák drží z roku 2019 Tereza Procházková – 1:35:06.