Dobrošov – Slogany jako „extrém jaký jste nezažili“ a podobně lákají letos pořadatelé komerčních běhů závodníky na start a pak je často čeká prostě nuda za několik stokorun.

V případě náchodského Josefa Kolíska však každý název jeho závodu sedí, startovné je dobrovolné. Pod názvem Dobrošovská potěšeníčka pořádá letos dokonce seriál 17 závodů. Poslední novinkou byl sobotní běh „Z Pekla kilometřík až do nebe“, zařazený do letošní východočeské běžecké Velké ceny.

Ani někteří místní, kteří znali trať, za tropického vedra nenastoupili a přišli dvacítku odvážných alespoň podpořit jako diváci.

Za vše hovoří popis trati. Výběh z Pekla po modré turisté značce před rozhlednu na Sendražském kopci, seběh do Pekla, dále po žluté přes vyhlídku Koníček před Přibyslav, od rozcestí seběh po zelené do Pekla a po červené výběh na Dobrošov.

Pro neumožněný přeběh pastvin byl vynechán úsek 1,2 km s převýšením 222 m. Na 10,4 km bylo převýšení 296 + 186 + 297 – celkem 779 m, což bylo nastoupáno na cca sedmi kilometrech. Tedy parametry jaké mají závody kategorie super v Českém poháru v běhu do vrchu.

Nejdrsnější bylo prostřední stoupání, kde na devíti set metrech čekalo vytrvalce převýšení 186 metrů. Děsná byla už cedule při vbíhání do terénu – jen na vlastní nebezpečí, hrozí zřícení ze srázu…

Absolutním vítězem se stal nymburský vytrvalec Jan Herda, který uběhl trať za 58:46 minuty. Nejlepší ženou, celkově na pátém místě, byla Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice v čase 73:53 minuty.

Poslední byl autor článku, ale nuda to pro něho nebyla. „V druhém kopci, kdy jsem si myslel, že jsem beznadějně poslední, se najednou za mnou objevil Honza Tučný, sice mě předešel, ale na vrcholu stoupání běžel zase proti mě. Pak jsme šli spolu, sice něco frflal, že běžíme špatně, ale řekl jsem mu ať drží ústa a krok. Pak mi v klesání do Pekla zmizel a v závěrečném kopci mi pěkně nadělil, ale já byl rád, že jsem čas stačil pod dvě hodiny.“

V cíli čekal na každého originální diplom věnovaný účastníkem závodu panem Prokopem, věcná cena pro každého a láhev šampaňského pro vítěze.

Fotogalerie – Honza Herda