Police nad Metují – Již v propozicích Běhu na Hvězdu krosové devítky její pořadatel Jarda Mazač vysvětloval: „Na četné dotazy uvádím…“

Prostě jednou ze zásad vrchařského poháru je, že v jeden den se má uskutečnit jeden závod. Letos však souběžně s tradiční Hvězdou byl do poháru zařazen polský běh na Sněžku.

„Neférový útok proti Hvězdě jsme úspěšně zvládli a musím všem přítomným poděkovat za zachování přízně,“ konstatoval ještě před startem Jarda Mazač.

Dospělých startovalo téměř devadesát, to bylo sice méně než vloni, ale bylo mezi nimi dost vytrvalců, kteří byli zaregistrováni na polský závod, ale nakonec vyrazili na Náchodsko.

Vyhráli hlavní favorité, Tomáš Blaha z elitního týmu AK Asics Kroměříž a Táňa Metelková z SK Týniště

Téměř devítikilometrovou trať s čtyřsetmetrovým převýšením zdolal vítěz, který je v letošním pohárovém hodnocení druhý, za 38:05 minuty.

„Rád bych pohár vyhrál, a proto jsem vyrazil z Moravy na Náchodsko. Závod se mi líbil, zvláště pasáž ve skalách, i když jsem se v ní jako první hůře orientoval, byla super,“ řekl v cíli vítěz.

Metelková proběhla cílem jako šestá za 41:25 minuty.

Čtyřicátníky vyhrál ostravský Karel Šesták, padesátníky náchodský Jiří Klimeš, šedesátníky jablonecký Jan Kadavý, sedmdesátníky hronovský František Marek.

V ženských kategoriích byli od nejmladších nejlepší domácí Lenka Hanušová, Metelková, Jana Matyášová z Dolní Dobrouče. Nejstarší ženskou kategorii vyhrála Šárka Pechková z Maratonstavu Úpice, startovala i její dcera Jana, manžel František vyrazil do Polska.

Za další kuriozitu lze označit i příběh Miloslavy Vraštilové z Jilemnice, která se nejenom vloni, zúčastnila všech pohárových závodů. Letos má však tato účastnice polického běhu díky souběhu dvou závodů smolíka.