Už čtvrtou část běžeckého seriálu ze šesti chystají organizátoři nově vzniklých závodů ve velkých městech České republiky. Příští týden v sobotu 11.8. se po měsíční přestávce a kopcovitém závodu v Liberci stěhuje RunTour do rovinaté hanácké metropole do Olomouce.

Týden před startem čítá startovní listina ve všech závodech více než 200 jmen, ale podobně jako v předchozích podnicích lze očekávat výrazný nárůst během posledního týdne a v den startu. Mezi hlavní hvězdy bude jistě patřit aktuální Mistr České republiky na 10 km na dráze i v krosu Milan Kocourek (1987, AK Kroměříž).

Trenér Milana Kocourka, jasného favorita závodu, Jiří Sequent k účasti svého svěřence řekl: „Vrátili jsme se z dvacetidenního soustředění v Itálii a chtěli bychom si otestovat aktuální formu. Závod bereme i jako přípravu na vrcholy podzimu, tedy Běchovice a krosové mistrovství Evropy v Maďarsku.“

V ženském poli bude jistě dominovat stále skvělá domácí vytrvalkyně "Petra Kamínková (1973, AK Olomouc). Po táhlých zdravotních komplikacích a po operaci se Petra vrací na start běžeckých závodů, ale jak již řekla po náš web, s vrcholovou atletikou po dlouhých dvaceti letech letos končí a bude běhat a příp. i závodit pouze pro vlastní potěšení.

„Prostředí olomouckých parků je pěkné, takže proč neběžet, když to mám doma? Chci si zaběhnout rychlou desítku,“ sdělila Petra Kamínková.

Tak jako ve všech závodech, bude se i zde běžet na distancích 1 km (dětský závod), 5 km a hlavní závod na 10 km. Organizátor původně zamýšlel, postavit pětikilometrový okruh přímo v historickém centru města. Později svůj plán musel přehodnotit a dokonce hodlal start a zázemí odsunout mimo město až k ZOO na Svatém Kopečku. Tam by byla trasa velmi kopcovitá a náročná.

Nyní se ale mohou běžci a diváci těšit na velmi příjemnou třetí variantu v olomouckých parcích, kde se celoročně pořádají závody Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a Středomoravského běžeckého poháru. V těchto místech také vedla trať oblíbeného Olomouckého půlmaratonu.

Start prvního závodu je plánován na 16:00 a závody na 5 a 10 km pak společně v 17:00 hod. Jeden okruh bude měřit přibližně 3,3 km a v hlavním závodě ho tedy běžci absolvují třikrát. Zpestřením okruhu bude přeběh „nenáviděné“ velké lávky, která spojuje Smetanovy a Čechovy sady. Ta prověří silové schopnosti závodníků a mnohým může rozhodit temporytmus. Oba parky jsou zcela nově zrekonstruované, a patří k velkým chloubám města.

Celé zázemí, start i cíl budou umístěny v areálu Výstaviště Flora u pavilonu č. 9 ve Smetanových sadech. On-line registrace budou ukončeny 8. srpna po půlnoci, ale bude možné se přihlásit i na místě v den závodu mezi 12.-16. hodinou. Časy budou měřeny pomocí čipů, jedna občerstvovačka bude na trati na 5. km a druhá v cíli. Samozřejmostí jsou šatny, úschovna, sprchy a WC pro závodníky. Pro první v cíli v závodě mužů i žen je vypsána odměna ve výši 5000 kč, což na české poměry není málo.

Web pořadatele


Autorem článku je Radek Leszczynski, běhající herec, zpěvák a tanečník, který je od roku 2004 v angažmá Moravského divadla Olomouc.