Strakonice – Letos v rámci dovolené mimo region bydliště vyzkoušet ještě nevyzkoušené závody, s takovým mottem jsem vyrazil do jižních a středních Čech.

Nejdříve jsem zavítal na úterní běh do Strakonic. Dost se na mě podepsala čtyřhodinová jízda autem a tropické vedro. To samé panovalo i během závodu.

Pořadatelé se mohli při 18. ročníku Běhu Stakonicemi pochlubit rekordní účastí cca 180 startujících. Běželo na nové trati, téměř sedmikilometrové dva okruhy centrem města, stále nahoru a dolů.

Zvítězil Martin Debnár z Písku za 24:34 minuty a v soutěži žen Dana Šatrová z USK Praha za 27:59.

Po skončení závodu byla pro startující připravena opravdu hodnotná tombola a nejlepší byli i kvalitně oceněni. Takže jediným negativem tohoto jinak pompézně pojatého podniku byl fakt, že pořadatelé nezvládli rozdělování pozávodního guláše a kdo přišel později, tak přišel doslova s křížkem po funuse.

Čtvrteční běh do vrchu ve Štěchovicích u Prahy byl podle očekávání komornější, ale opět v tropickém vedru jsem byl překvapen téměř šedesáti startujícími.

Parametry Běhu na Červenou horu byly opravdu výživné, 3,8 kilometru s převýšením 270 metrů, součet stoupání však 333 metrů. Takže doslova suprové parametry z pohledu Českého poháru v běhu do vrchu. Dle pořadatelů tento o závod patří k nejnáročnějším v seriálu Běhů do kopce v Praze.

Roli favorita potvrdil Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, kterému scházely pouhé tři sekundy k překonání traťového rekordu Petra Losmana. Po ostrém úvodu po asfaltu, po kamení a louce měl Petr náskok asi patnácti vteřin na Jana Herdu.

V rovinatější i seběhové pasáži Pechek prokázal své kvality, soupeřům doslova pláchl z dohledu a vyhrál v čase 16:06. Druhé místo bral Jan Herda s časem 17:29 před vítězem čtyřicátníků Michalem Kovářem 17:42.

V ženách vyhrála domácí Kamila Gregorová v čase 19:34 před nejlepší veteránkou Annou Krátkou (kategorie 35 – 49 let) z Hvězdy SKP Pardubice 21:11. Celkově čtvrtá byla nejlepší žena nad 50 let, domácí Karla Mališová za 22:13.