Vír – Stojaté vody Malého svrateckého maratonu ve Víru na Vysočině nebyly rozvířeny. Nejlepší český ultra běžec Daniel Orálek, který před týdnem vyhrál stokilometrový závod v členitém terénu Lužických hor, zvítězil i v tomto závodě.

V 59. ročníku tohoto silničního běhu na 32 kilometrů neměl soupeře. Před druhým Jiřím Wallenfelsem měl desetiminutový náskok. „Nemám tolik naběháno, takže mi bylo jasné, že nebudu mít šanci,“ konstatoval v cíli Wallenfels. Bral však prvenství v poháru Běháme Vysočinou, který je součtem květnového Běhu okolo Vírské přehrady a právě Malého svrateckého maratonu. Orálek na jarním závodě nestartoval.

V soutěži žen potvrdila roli favoritky brněnská Ivana Martincová, která Anně Krátké z Pardubic vrátila porážku z květnového závodu. Stejné pořadí bylo i v poháru.

Velké zklamání zažila domácí Zdena Komárková, třetí z jarního běhu. Běžela více jak polovinu závodu na třetím místě, ale krize v koncovce ji připravila nejen o třetí místo v poháru, ale i o bednu v absolutním pořadí i kategorii v srpnovém závodě.

V soutěži dvoučlenných družstev vyhrál Orálek s Glierem, ten byl celkově šestý, před Jiřím Žákem a Václavem Ožanou, čtvrtým a sedmým mužem závodu. Ve Víru tradičně vše klapalo. Cenu obdržel každý vytrvalec, který závod dokončil, navíc se losovaly pobyty v obecních rekreačních zařízeních.

Takže jedinou věcí, z které byly určitě pořadatelé zklamáni byl počet startujících. Těch na náročný závod dorazilo pouze 59, a to tento počet byl zachráněn tím, že závod byl zařazen do východočeské běžecké Velké ceny, takže dorazila desítka sběračů bodů, která by dalekou cestu do Víru jinak nevážila.